Αποδομώντας τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Η Τουρκία, μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στέλνει μηνύματα «φιλίας» προς την Ελλάδα επιχειρώντας, ωστόσο, να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων προς συζήτηση πέραν της μοναδικής διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία δια στόματος του προέδρου Ερντογάν προβάλει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με τον ισχυρισμό ότι δήθεν το έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπιών στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου στο Βίλνιους.
Σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για το θέμα της κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την παράλογη απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση.
Σε επιστολές που απέστειλε στον ΟΗΕ το 2021 και το 2022, η Τουρκία συνέδεσε την ελληνική κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι διττός. Αφενός, στο πλαίσιο της δημόσιας διπλωματίας της, επιδιώκει να εξευμενίσει τη Δύση, ιδίως τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 με το πρόσχημα ενός επιδιωκόμενου διαλόγου με την Ελλάδα και άλλες περιφερειακές χώρες.
Αφετέρου, καταβάλλονται προσπάθειες νομιμοποίησης των μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων της Τουρκίας μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Οι κύριες διεκδικήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά επικεντρώνονται στη μείωση ή την εξάλειψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων της, την αποστρατιωτικοποίηση και την ενίσχυση της θεωρίας της “γκρίζας ζώνης”.
Το σχόλιο σας