Η λίστα των μεγαλοφειλετών: 1 δις ο ρέκορντμαν-φυσικό πρόσωπο αλλά και δομικό ζήτημα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά, άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ανάρτηση στον ιστότοπό της, στη διαδρομή: Αρχική σελίδα/Μενού/Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€.
Οι αναρτηθείσες λίστες περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα, ενώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγαλοοφειλετών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Αλλά υπάρχουν και μερικά παραδείγματα που είναι τουλάχιστον τρελά! Όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου το αρχικό της χρέος ήταν υποθέτουμε το 2007 που ξέσπασε το σκάνδαλο και χρεοκόπησε κάπου στα 280 εκατ. ευρώ του ομολόγου συν όσα χρωστούσε (230 εκάτ. ευρώ πιθανώς από άλλα πρόστιμα). Το ποσό το 2016 ήταν 8,5 δισ με τα 5 δισ. να αφορούν πρόστιμο και πλέον χρωστά 13,2 δισ. Το δε χρέος της το 2022 ήταν 10.46 δισ! Βέβαια η εταιρεία έχει πτωχεύσει προ πολλού, οπότε δεν βλέπουμε το νόημα να αναγράφεται. Αντίστοιχες περιπτώσεις βλέπουμε με την Ολυμπιακή, την Carrera Mobile που στοιχειώνει τις εκθέσεις από το 2016! Τότε χρωστούσε 864 εκατ. ευρώ και πλέον χρωστά ποσό άνω του 1,58 δισ. Αυτά είναι χρήματα που δεν αναμένει να εισπράξει το κράτος.
Στους ιδιώτες μπορούμε να δούμε πως οι περισσότερες οφειλές αφορούν οφειλές τελωνείων και μόνο σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε πως πρόκειται για χρέη προς την εφορία ή ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εδώ υπάρχει η πιθανότητα να έχουν μπει φυλακή ή να έχουν δικαστεί για τα χρέη και τα χρέη να παραμένουν.
Ερωτηματικό παραμένει σε ποια κατηγορία βρίσκονται τα eShops που δεν έκοψαν ποτέ απόδειξη και δεν πλήρωσαν ποτέ τελωνείο και πωλούσαν ηλεκτρονικά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Στον πρώτο έλεγχο έκλειναν και συνήθως δικάζονταν κάποιος υπερήλικος αχυράνθρωπος-ιδιοκτήτης.
Τα σημειωθεί πως κανείς ποτέ δεν θα υπογράψει για απαλοιφή των προστίμων των εταιρειών που έχουν χρεωκοπήσει για να μην κατηγορηθεί για ζημία εις βάρος του Δημοσίου!
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επισκεφθείτε τόσο την λίστα των ιδιωτών, όσο και αυτή των επιχειρήσεων και να κρίνετε μόνοι σας.
Η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον: Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.
Επισημαίνεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας