Διεθνή

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Η κινεζική πρεσβεία καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Η κινεζική πρεσβεία καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: liberal.gr

Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο ο Νίγηρας;

Οι Κινέζοι υπήκοοι στον Νίγηρα θα πρέπει να φύγουν για τρίτη χώρα ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για προσωρινό καταφύγιο, εάν δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν στη δυτικοαφρικανική χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα η κινεζική πρεσβεία στον Νίγηρα.

Οι άνθρωποι που έχουν βραχυπρόθεσμα σχέδια να επισκεφθούν τον Νίγηρα θα πρέπει να απέχουν από τα ταξίδια, εκτός αν είναι απαραίτητο, ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Το πραξικόπημα του Νίγηρα αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση της ευπάθειας της Δυτικής Αφρικής σε στρατιωτικές επεμβάσεις και του συνεχούς αγώνα για τη δημοκρατική εδραίωση. Το ερώτημα τώρα δεν αφορά μόνο το μέλλον του Νίγηρα αλλά και το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Δυτική Αφρική.

Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο ο Νίγηρας;

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα δεν έγινε τυχαία. Μια σειρά αποσταθεροποιητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, πολιτικής αστάθειας και ανησυχιών για την ασφάλεια, συνέβαλαν στην ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας που επέτρεψε τη στρατιωτική επέμβαση.

Το άμεσο έναυσμα για το πραξικόπημα φαίνεται να είναι η απάντηση στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Το πραξικόπημα ακολουθεί μια ανησυχητική τάση στην πολιτική ιστορία του Νίγηρα, η οποία έχει δει Αυτό το μοτίβο αναδεικνύει μια βαθύτερη δυσφορία: τη συνεχή ανάμειξη του στρατού στην πολιτική και τη διακυβέρνηση, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατική εδραίωση.

Από οικονομικής άποψης, παρά τα σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει, ο Νίγηρας δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς για την κοινωνικοοικονομική του ανάπτυξη. Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2022 ήταν περίπου 12.663 δολάρια ανά κάτοικο. Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ του Νίγηρα ήταν 533 δολάρια ανά κάτοικο ή 13,97 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρη τη χώρα. Η διαφθορά και η κακή διακυβέρνηση συνέβαλαν μόνο στην οικονομική κακοδιαχείριση, υποδαυλίζοντας τη δυσαρέσκεια του κοινού και παρέχοντας περαιτέρω λόγους για το πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα έρχεται να προστεθεί στην επισφαλή σταθερότητα της περιοχής του Σαχέλ, η οποία ήδη αντιμετωπίζει διάφορες πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αντηχήσουν στις γειτονικές χώρες, πυροδοτώντας ενδεχομένως περαιτέρω πραξικοπήματα ή αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments