Policy Briefs

Οι συνομιλίες στην Τζέντα είναι καταδικασμένες ή παραγωγικές;

Οι συνομιλίες στην Τζέντα είναι καταδικασμένες ή παραγωγικές;

Πηγή Φωτογραφίας: Saudi Press Agency/Handout

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή (6 Αυγούστου) ότι οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για την επίτευξη προόδου προς μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου με τη Ρωσία ήταν παραγωγικές. Η Μόσχα, από την άλλη, δήλωσε πως η συνάντηση ήταν μια καταδικασμένη προσπάθεια υποστήριξης του Κιέβου από τον Παγκόσμιο Νότο.

Περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών χωρών, αλλά όχι η Ρωσία, συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τζέντα που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της περιέγραψαν τις συνομιλίες ως μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ευρεία διεθνή υποστήριξη για μια σειρά θέσεων που θα αποτελούσαν τη βάση για την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων και της επιστροφής όλων των ουκρανικών εδαφών.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να διοργανώσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής με βάση αυτές τις αρχές φέτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες θα συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων που προκύπτουν από τον πόλεμο.

Ενάμιση χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας φαίνονται απίθανες, καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί κατά μήκος των συνόρων. Σχολιάζοντας τις συνομιλίες στην Τζέντα, ο προσωπάρχης του Ζελένσκι Αντρέι Γκέρμακ ανέφερε σε δήλωσή του: “Είχαμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με τις βασικές αρχές για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή λέγοντας ότι οι συνομιλίες ήταν “μια αντανάκλαση των συνεχιζόμενων μάταιων και καταστροφικών προσπαθειών της Δύσης να κινητοποιήσει τον Νότο στο πλευρό του Ζελένσκι”.

Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την Ουκρανία, ενώ πολλές άλλες είναι διστακτικές, παρά την επιθυμία τους να τερματιστεί η σύγκρουση, η οποία επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

Το γεγονός ότι η Κίνα, η οποία δεν συμμετείχε στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών στην Κοπεγχάγη και απέφυγε τις δυτικές εκκλήσεις να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, συμμετείχε στον τελευταίο γύρο υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στη στάση της, αλλά όχι σημαντική, λένε οι αναλυτές. Δυτικοί διπλωμάτες υπογράμμισαν επίσης τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκληση ενός ευρύτερου φάσματος χωρών, με την εμβάθυνση των δεσμών της με το Πεκίνο και τη συνέχιση των σχέσεων με τη Μόσχα και το Κίεβο.

Ο Γέρμακ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία αναδείχθηκαν διαφορετικές απόψεις, κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση».

Είπε ότι όλες οι παρούσες χώρες επέδειξαν δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό της κυριαρχίας και του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments