Policy Briefs

Το ακροδεξιό AfD αποκαλεί την Ε.Ε. «χρεοκοπημένο σχέδιο»

Το ακροδεξιό AfD αποκαλεί την Ε.Ε. «χρεοκοπημένο σχέδιο»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. αντιστοιχεί σε μια προγραμματική αποτυχία, αν και δεν ζητεί τη διάλυσή της.

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ένα χρεοκοπημένο σχέδιο» που απαιτεί ριζικό μετασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να ζητά τη «διάλυσή της», σε κείμενο που εγκρίθηκε την Κυριακή, 6 Αυγούστου.

Περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι του αντιμεταναστευτικού κόμματος, στη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου πίσω από τους συντηρητικούς του κεντροδεξιού CDU/CSU, συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μαγδεμβούργο, ένα από τα προπύργια του στα ανατολικά της χώρας, για να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους.

« Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μη αναμορφώσιμη και τη βλέπουμε ως ένα χρεοκοπημένο έργο», γράφει το AfD.

Στη θέση του, το κόμμα θέλει να ιδρύσει μια «ομοσπονδία ευρωπαϊκών εθνών, μια νέα οικονομική κοινότητα και ευρωπαϊκά συμφέροντα που διαφυλάσσουν την κυριαρχία των κρατών μελών».

Το κείμενο δεν υποστηρίζει την πρώτη εκδοχή που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, η οποία ζητούσε «συντεταγμένη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την οποία οι ηγέτες των κομμάτων περιέγραψαν έκτοτε ως  «συντακτικό λάθος ».

Το νέο πρόγραμμα επίσης δεν κάνει καμία αναφορά σε ένα «Dexit», τη γερμανική εκδοχή του βρετανικού Brexit, μια ιδέα που προωθείται από ορισμένους αντιπροσώπους αλλά ιδιαίτερα μη δημοφιλής για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Το 2019, στο πρόγραμμα που ενέκρινε το AfD για τις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό κόμμα προέβλεπε ένα «Dexit» ως «έσχατη λύση» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμιζόταν από πάνω προς τα κάτω «σε εύλογο χρόνο».

Ήταν η πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία που ένα πολιτικό κόμμα τόλμησε ανοιχτά να αμφισβητήσει την ιδέα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ριζωμένη στο εθνικό DNA.

Η προσκόλληση στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση είναι εδώ και πολύ καιρό μια υποκατάστατη εθνική ταυτότητα σε αυτή τη χώρα που συνθλίβεται από ντροπή για δεκαετίες από τη ναζιστική βαρβαρότητα.

Καθοδηγούμενη από δημοσκοπήσεις ρεκόρ, η ακροδεξιά δείχνει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2025.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτός ο σχηματισμός – 78 βουλευτές από τους 736 της Bundestag, δηλαδή η προτελευταία κοινοβουλευτική ομάδα σε αριθμό – βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο (19 έως 22%), μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ακριβώς πίσω από τους Συντηρητικούς (26 έως 27%), επί του παρόντος στην αντιπολίτευση.

Το AfD, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν αρχικά ένα κόμμα κατά του ευρώ, προτού γίνει αντι-ισλαμικός και αντιμεταναστευτικός σχηματισμός.

Επενδύει στη δυσαρέσκεια μέρους του κοινού ενάντια στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και φιλελεύθερους, καθώς και στη δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments