Κόσμος

Ο Σούνακ οδηγεί τους μετανάστες σε πλωτή φορτηγίδα

Ο Σούνακ οδηγεί τους μετανάστες σε πλωτή φορτηγίδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Σε ένα νησί στο μέσον του Ατλαντικού οδηγούνται, με απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης, πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα καλά νέα είναι ότι, λόγω του πραξικοπήματος, η ιδέα της μετακίνησης μεταναστών στον Νίγηρα εγκαταλείφθηκε οριστικά. Τα κακά νέα, όμως, είναι όλα τα υπόλοιπα. Οι αφίξεις-ρεκόρ μεταναστών στη Βρετανία θέτουν μια σοβαρή δοκιμασία στην κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ, παρότι ένα από τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα του Brexit ήταν ακριβώς αυτό της «ανάκτησης του ελέγχου των βρετανικών συνόρων» από τους μισητούς από τους Βρετανούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Σε αυτό το πλαίσιο η τελευταία υπόθεση είναι η μεταφορά ανθρώπων -εν αναμονή της έγκρισης ή της απόρριψης του αιτήματος χορήγησης ασύλου- στη Νήσο της Αναλήψεως (Ascension Island), ένα απρόσιτο νησί στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αφρικής και 2.300 χιλιομέτρων από εκείνες της Νότιας Αμερικής, το οποίο ανήκει στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος της Νήσου της Αγίας Ελένης (όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων) που βρίσκεται 1.287 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Όπως αναφέρει ο Ματέο Περσιβάλε της Corriere della Sera σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο, ο Κάρολος Δαρβίνος που το επισκέφτηκε το 1836 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με το πολεμικό ιστιοφόρο «Beagle», το χαρακτήρισε ως «φριχτό».

Ωστόσο, η υπόθεση της μεταφοράς των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Γηραιά Αλβιώνα στον Νότιο Ατλαντικό δεν είναι το πιο επείγον ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρίσι Σνακ (ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει διακοπές στις ΗΠΑ με την οικογένειά του και παρακολουθείται στενά από τα βρετανικά ταμπλόιντ, ακόμη και όταν γυμνάζεται σε ένα πολυτελές γυμναστήριο στη Σάντα Μόνικα ακούγοντας τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ). Δεν είναι το πιο επείγον από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό που είναι πιο επείγον στην παρούσα φάση όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι η διαχείριση της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τη Δευτέρα, μετανάστες και πρόσφυγες άρχισαν να μετακινούνται σε μια φορτηγίδα που ονομάζεται Bibby Stockholm, η οποία είναι αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Πόρτλαντ.

Έφτασαν εκεί από ξενοδοχεία στην Οξφόρδη, το Μπρίστολ και το Μπόρνμουθ (και θα συνεχίσουν να φτάνουν), και με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώνει 6 εκατομμύρια λίρες (7 εκατομμύρια ευρώ) την ημέρα για τη στέγαση χιλιάδων ανθρώπων σε ξενοδοχεία, το πρόβλημα των ξενοδοχείων πρέπει να επιλυθεί επειγόντως. Όπως συνοψίζει ένας Ιταλός δημοσιογράφος: “Η ιδέα της φορτηγίδας γεννήθηκε απλώς για να εξοικονομηθούν χρήματα, ενώ η λίστα αναμονής των αιτούντων άσυλο μεγαλώνει τρομακτικά”. Επισημαίνει επίσης ότι οι βρετανικές ταμπλόιντ δεν έχουν αφήσει την κυβέρνηση να ξεφύγει από την πολιτική της για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία.

Δεδομένης της αδυναμίας διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση να εξετάσει ένα “σχέδιο Β”, δηλαδή να τους μετακινήσει εκτός συνόρων μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους. Όπως υπενθύμισε στο κείμενό του ο Ιταλός απεσταλμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 14 μήνες νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον έφτανε στο τέλος της, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η Ρουάντα ως “χώρος στάθμευσης για τους μετανάστες” που επιθυμούσαν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια άνευ προηγουμένου ρήξη με την παραδοσιακή αυτοκρατορική πολιτική ουδετερότητα (κανένα σχόλιο για τις όποιες κυβερνητικές επιλογές).

Ειδικά όσον αφορά την υπόθεση της μεταγωγής προσφύγων και μεταναστών σε απόσταση έξι χιλιάδων χιλιομέτρων σε μια υπερπόντια κτήση της Βρετανίας στον Νότιο Ατλαντικό, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, θα προκαλούνταν μια σειρά πολύπλοκων οργανωτικών/διαχειριστικών προβλημάτων, δεδομένου ότι το νησί των 88 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει μόνο 800 κατοίκους και δεν είναι προφανώς εξοπλισμένο κατάλληλα για να μετατραπεί σε καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμη και η Daily Mail, μια εφημερίδα που σίγουρα δεν τάσσεται υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, χαρακτήρισε τη Νήσο της Αναλήψεως ως «ηφαιστειακό βράχο στη μέση του πουθενά».

Στην παρούσα φάση το σχέδιο συνεργασίας με το Κιγκάλι έχει μπλοκαριστεί από ένα δικαστήριο, αλλά η κυβέρνηση αναμένει την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο, ούτως ώστε να δει πώς θα πορευτεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments