Πολιτική

Απαγορευτικό στην οπαδική ανομία

Απαγορευτικό στην οπαδική ανομία
Το πρόβλημα που έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια, είναι πρωτίστως οπαδικό και αφορά άκρως ανομικές συμπεριφορές, η αναχαίτιση των οποίων απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση.

Με αφορμή τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ θα ακουστούν και πάλι οι φωνές «δεν πάει άλλο», «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», «διαλύστε τους συνδέσμους» και άλλα ηρωικά και συγχρόνως πένθιμα που ακούμε καμιά 40αριά χρόνια. Τίποτα δεν έγινε και εκτιμάται πως τίποτα δε θα γίνει γιατί το πολιτικό σύστημα δε θέλει να συγκρουστεί με το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να υπενθυμίσουμε τον νόμο Ορφανού (Νέα Δημοκρατία) με τον οποίον έμπαιναν στη φυλακή οι χούλιγκανς, έναν νόμο που τον κατήργησε ο επόμενος υπουργός, πάλι της Νέας Δημοκρατίας. Ή να αναφερθούμε στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης το 2005, αν δεν κάνουμε λάθος, που θα οδηγούσαν στο μηδενισμό της πανίσχυρης ομάδας που τα προκάλεσε. Στο να μη συμβεί αυτό πρωτοστάτησαν οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Θέλετε να μιλήσουμε για την αλλαγή των ΑΦΜ των ΠΑΕ και στα χρέη που άφησαν στα δημόσια ταμεία, τους στημένους αγώνες και τους ξυλοδαρμούς διαιτητών; Και όλα αυτά χωρίς συνέπειες.

Ας επιστρέψουμε στην προχθεσινή ημέρα: η ευθύνη της ΕΛΑΣ είναι σαφής και σοβαρή. Είχαν λάβει σήματα από την ΕΥΠ που τους προειδοποιούσαν για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, τα οποία αγνοήθηκαν. Προφανώς, τμήματα των ανώτερων κλιμακίων της ΕΛΑΣ έχουν διαμεσολαβηθεί πλήρως. Καθώς το φιάσκο αυτό είναι πρωτοφανές, δεν είναι σαφές αν η αποπομπή επτά μελών της εκτελεστικής εξουσίας θα είναι αρκετή.

Αυτή η κυβέρνηση έχει βρεθεί με προνομιακούς χώρους το 2019. Πρόκειται για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών. Έκανε μερικά βήματα μπροστά, φοβήθηκε και υποχώρησε, όπως για παράδειγμα με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μπορούμε τώρα να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος;

Η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη με το φαινόμενο της οπαδικής βίας, όπως είναι εξοργισμένη με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών που οδηγούν λάθος στο δρόμο και προκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα, καθώς και με πολλά άλλα εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα. Πνιγόμαστε στην ανομία.

Επομένως, για να μην είναι κενή περιεχομένου η όποια εξαγγελία, για να μην έχουμε την ίδια μοίρα με το παρελθόν, η κυβέρνηση πρέπει να έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τους προέδρους των ισχυρών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Θα μπορούσε να το δεχτεί αυτό;

Ακούσαμε όλο το πρωί θατσερικά κλισέ, γι’ αυτό θα επαναλάβουμε: όταν γίνουμε Ηνωμένο Βασίλειο, θα υιοθετήσουμε θατσερικά μέτρα. Δεν μπορείς να τα βάλεις όλα μαζί και να μην καταλήξεις σε τίποτα.

Δεν έχουμε σκοπό να θίξουμε σε ένα άρθρο όλα τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί το μείζον θέμα σήμερα είναι η αβελτηρία της ΕΛΑΣ. Αν λάμβαναν τα στοιχειώδη μέτρα -δε χρειάζεται να ήταν Κλουζό οι υπεύθυνοι αξιωματικοί- οι Κροάτες χούλιγκανς θα είχαν απομονωθεί και εκδιωχθεί από την Ελλάδα.

Ας γνωρίζουν οι αρμόδιοι -να υποθέσω ότι το υποψιάζονται- πως μετά την προχθεσινή δολοφονία θα ανοίξει νέος εμφύλιος ποδοσφαιρικός πόλεμος μεταξύ των χούλιγκανς. Το ρεπορτάζ λέει πως υπήρξε και ελληνική συμμετοχή στα επεισόδια και ήταν σημαντική. Ίσως θα πρέπει να επικρατήσουν στην κυβέρνηση και δεύτερες σκέψεις για το λεγόμενο ελληνικό πρωτάθλημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments