Ελλάδα και Ισπανία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στην ενέργεια, στη διάρκεια του μεγάλου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων, όπου οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ και τα κλιματιστικά σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της ζήτησης για ενέργεια.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου αύξησαν σημαντικά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, βοηθώντας την Ευρώπη να αποφύγει τα μπλακ αουτ.
«Η πολύ μεγάλη ζήτηση για ενέργεια αντισταθμίστηκε από την σημαντική παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας του ομίλου βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, για την κατάσταση στην Ισπανία.
Τα φωτοβολταικά καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες
Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εγκαταστήσει ένα σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση σε ενέργεια, το κόστος της οποίας σπάει ρεκόρ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ισπανία αύξησε κατά 4,5 γιγαβάτ την ηλιακή φωτοβολταϊκή χωρητικότητα πέρυσι, με αποτέλεσμα την παραγωγή ηλιακής ενέργειας τον Ιούλιο, η οποία ήταν η υψηλότερη από οποιονδήποτε άλλο μήνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Red Electrica.
Τα στοιχεία της Ember έδειξαν, ότι η ηλιακή ενέργεια παρείχε σχεδόν το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας τον φετινό Ιούλιο, από 16% τον Ιούλιο του 2022.
Στην Ιταλία, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειτουργία των κλιματιστικών οδήγησαν σε κορύφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σικελία στις 24 Ιουλίου, σχεδόν το ήμισυ της επιπλέον ζήτησης -που ανερχόταν σε 1,3 GW- καλύφθηκε από την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν τα 3,5 GW από τη συνολική ζήτηση των 10,35 GW, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.
Ακόμη και σε πιο δροσερές και λιγότερο ηλιόλουστες δυτικές χώρες όπως το Βέλγιο, η ηλιακή ενέργεια έχει καλύψει περισσότερο από το 100% της επιπλέον ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια της μεγάλης αύξησης της ζήτησης το μεσημέρι.
Ο Νότος «σώζει» την παρτίδα
Παρά τη γρήγορη ανάπτυξή της, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να έχει ένα σχετικά μικρό μερίδιο της ενέργειας που καταναλώνεται στις περισσότερες χώρες, όπου πηγές όπως η αιολική ενέργεια, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια καλύπτουν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και να καλύψει μόνη τις ανάγκες της, συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας των φωτοβολταικών συστημάτων στην Ευρώπη καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή, θα κάνει τα κύματα καύσωνα, όπως αυτά που έπληξαν πρόσφατα τη νότια Ευρώπη, πιο συχνά και πιο σοβαρά τα επόμενα χρόνια επιβαρύνοντας την ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.
«Τα ενεργειακά μας συστήματα δεν είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel.
Πριν από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και τις θερμοκρασίες ρεκόρ, η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει και πέρυσι μεγάλη ξηρασία, η οποία μείωσε σημαντικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, παρεμπόδισε τη μεταφορά καυσίμων μέσω των ποταμών της Κεντρικής Ευρώπης, αναγκάζοντας ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της SolarPower Europe, προέτρεψαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα και να προωθήσουν έργα που συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια με την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ηλιακή ενέργεια επεκτείνεται αρκετά γρήγορα για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.
(με πληροφορίες από Reuters)