Τα σχέδια για την απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων σε κρίσιμη τεχνολογία στην Κίνα πρόκειται να αναλύσει λεπτομερώς σήμερα Τετάρτη ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα απαιτείται από την κυβέρνηση να ενημερώνεται για οποιαδήποτε άλλη επένδυση στην ασιατική χώρα.
Η Ουάσιγκτον με τα νέα μέτρα αποσκοπεί στο να αποτρέψει τα αμερικανικά κεφάλαια και την τεχνογνωσία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Την περασμένη Παρασκευή, το Reuters ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκδώσει σύντομα το πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα για τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες προς την Κίνα. Η ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η ανακοίνωση αναμένεται σήμερα Τετάρτη.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν τονίσει εδώ και μήνες ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα θα είναι αυστηρά στοχευμένοι.
«Είναι προσαρμοσμένα μέτρα», είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν είναι, όπως λέει το Πεκίνο, τεχνολογικός αποκλεισμός».
Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν ήθελε να είναι διευρύνεται υπερβολικά… Οτιδήποτε είναι υπερβολικά διευρυμένο βλάπτει τους αμερικανούς εργαζόμενους και την οικονομία».
Η κυβέρνηση αναμένεται να στοχεύσει τις ενεργές επενδύσεις όπως τα ιδιωτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια και τις κοινοπρακτικές επενδύσεις στην Κίνα σε ημιαγωγούς, κβαντικούς υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότερες επενδύσεις που δεσμεύονται από το νομοσχέδιο θα απαιτούν την ενημέρωση της κυβέρνησης σχετικά με αυτές.
Οι εξαγωγές προς Κίνα
Χθες Τρίτη, οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να απαιτήσει από τις εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα κινεζικών βιομηχανιών να αναφέρουν αυτή τη δραστηριότητα, κάτι που θα δώσει στην κυβέρνηση καλύτερη εικόνα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι επενδύσεις σε ημιαγωγούς που θα περιοριστούν αναμένεται να ακολουθήσουν τους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών προς την Κίνα που εκδόθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022.
Η Έμιλυ Μπένσον, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), ενός δικομματικού ερευνητικού οργανισμού, σημείωσε ότι αναμένει οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη να απαγορευθούν για στρατιωτικές χρήσεις και ότι άλλες επενδύσεις στον κλάδο θα απαιτούν μόνο μια ενημέρωση προς την κυβέρνηση.
Η Μπένσον συμπλήρωσε ότι το βάρος θα πέσει στην κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει ποιου είδους τεχνητή νοημοσύνη ανήκει συγκαταλέγεται στην στρατιωτική κατηγορία.
«Θα πρέπει να χαράξουν μια γραμμή για το τι συνιστά στρατιωτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και να ορίσουν την τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει.