Ο απολογισμός από το ταξίδι Δένδια στο Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο
Το βλέμμα στις στρατηγικές συνεργασίες που έχει οικοδομήσει στην Ανατολική Μεσόγειο στρέφει με έμφαση η Ελλάδα και δη στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, σε μία περίοδο που αυξάνεται η γεωπολιτική σημασία της περιοχής.
Οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου επαναβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, με τον Πρωθυπουργό να συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που αναβλήθηκε λόγω της ασθένειας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναπρογραμματίστηκε για τις 3-4 Σεπτεμβρίου.
Την Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στο Ισραήλ, την πρώτη του επίσκεψη μετά την Κύπρο και την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και βάζοντας τον τόνο στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης στην αμυντική βιομηχανία.
Συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ιώβ Γκάλαντ υπογράμμισε ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ αγγίζει μία σειρά από τομείς, σημειώνοντας ότι η συνεργασία και στην αμυντική βιομηχανία συνεισφέρει τόσο στην ασφάλεια όσο και στις οικονομίες των δύο χωρών. Ελλάδα και Ισραήλ, τόνισε ο Γκάλαντ, στέλνουν μήνυμα σε «εχθρούς και εταίρους» ότι ενώνουν τα χέρια «για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ενώ τόνισε ιδιαίτερα και τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πλαίσιο της τριμερούς, η οποία όπως είπε αποτελεί μία υπόσχεση ειρήνης και ευημερίας.
«Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσω την αμυντική βιομηχανική συνεργασία για το κοινό καλό και των δύο χωρών, και των δύο κοινωνιών και των δύο οικονομιών», δήλωσε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας τη βούλησή του για στενότερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και προσπάθειες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος παρόμοιου με αυτό του Ισραήλ «μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, του υπουργείου Άμυνας και των σχετικών στοιχείων που μπορούν να συμβάλουν στους αμυντικούς στόχους».
Η τριμερής συνάντηση προ των πυλών
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων με τη χρήση βίας και πιστεύει ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και ότι η Ελλάδα πάντα συνεργαζόταν με την Κυπριακή Δημοκρατία και πάντα με το διεθνές δίκαιο, κυριαρχία και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής και ότι η συμμαχία έχει οικοδομηθεί στη βάση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής, με στόχο μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.
Επιπλέον, για την Αθήνα, το πρόγραμμα τριμερούς και πολυμερούς συνεργασίας επιβεβαιώνει το ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, καθώς και την προθυμία της Ελλάδας να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και των αραβικών χωρών και της Ευρώπης και της Δύσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία και τώρα αποκτά ένα μοναδικό νόημα στο πλαίσιο ενός νέου γεωπολιτικού σεναρίου με επίκεντρο την ενέργεια.
Στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που προγραμματίζεται στη Λευκωσία αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του διευρυμένου σχήματος, του 3+1 στο οποίο συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, όσον φορά τις δυνατότητες για μία συνάντηση, καθώς και τις προοπτικές που μπορεί να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του και με την Τουρκία και ακόμα και αν τα στοιχεία της καχυποψίας παραμένουν, αναμένεται η πρώτη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αγκυρα, που επίσης αναβλήθηκε λόγω της ασθένειάς του, να προγραμματιστεί ξανά το επόμενο διάστημα και θα είναι η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας