Τον εφιάλτη του περασμένου έτους ξυπνά το ράλι που καταγράφει σήμερα το φυσικό αέριο, το οποίο εκτινάχθηκε πάνω από τα 40 ευρώ στην Ευρώπη, καθώς μια σειρά προκλήσεων που ταλανίζουν την αγορά προκαλούν νευρικότητα στην αγορά αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία που δημιουργούν τα ιστορικά υψηλά αποθήκευσης.
Το φυτίλι για τη σημερινή άνοδο άναψε η είδηση ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν απεργίες των εργαζομένων σε ορισμένα εργοστάσια στην Αυστραλία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 40%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2022. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης το πετρέλαιο και ο άνθρακας.
Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης διαπραγματεύονται πάνω από τα 40,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.
Τα χειμερινά συμβόλαια φυσικού αερίου κινούνται επίσης ανοδικά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EON SE προειδοποίησε για περισσότερους κινδύνους κατά την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», αν και η πιθανότητα επανάληψης του περασμένου έτους έχει μειωθεί, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Leonhard Birnbaum σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η απεργιακή απειλή
Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp. και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στην ίδια σφικτή αγορά. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απεργιακής κινητοποίησης – εάν προχωρήσει – δεν ήταν αμέσως σαφές.
Οι Ασιάτες αγοραστές «είναι πιθανό να υποβάλουν προσφορές για εισαγωγές LNG» για να αντικαταστήσουν τους όγκους της Αυστραλίας, εάν υπάρξουν διακοπές, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Ευρώπη, σχολίασε ο Nick Campbell, διευθυντής στη σύμβουλο Inspired Plc. «Το LNG αποτελεί βασικό προϊόν στο ευρωπαϊκό μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η ροή κινδυνεύει οδηγεί σε άνοδο της τιμής».
Οι καταλύτες στην αγορά
Άλλοι παράγοντες που ευνοούν τις υψηλές τιμές περιλαμβάνουν τη μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και τις αυξημένες ροές από την περιοχή προς την Ουκρανία, η οποία έχει πλεονάζουσα ικανότητα αποθήκευσης.
Πιθανές καθυστερήσεις στην εποχιακή συντήρηση της Νορβηγίας ενέχουν επίσης κίνδυνους. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίζουν τη χαμηλή ζήτηση και τα ασυνήθιστα υψηλά αποθέματα στην Ευρώπη.
Είναι επίσης πιθανό η άνοδος της τιμής αυτής της εβδομάδας να προκάλεσε ένα κύμα κάλυψης θέσης από επενδυτές που προηγουμένως στοιχημάτιζαν σε περαιτέρω πτώση του φυσικού αερίου. Παρόμοιες κινήσεις προκάλεσαν ακραία αστάθεια τον Ιούνιο.
Οι καθαρές θέσεις των επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα – αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η εταιρεία Intercontinental Exchange Inc.
Οι αγορές φαίνεται επίσης να έχουν δυσκολία «στην αναντιστοιχία τιμών» μεταξύ των υγιών χειμερινών αποθεμάτων και των κινδύνων για την κρύα περίοδο εν μέσω αυξημένων εντάσεων στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Γεμάτες οι αποθήκες
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.
«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.
Πηγή: ot.gr