Policy Briefs

Η Δύση κυρώνει ξανά την Λευκορωσία και τον Λουκασένκο

Η Δύση κυρώνει ξανά την Λευκορωσία και τον Λουκασένκο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας του Λουκασένκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τρία χρόνια μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που αμφισβητούσαν την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, η κυβέρνηση του οποίου χαρακτήρισε τις επικρίσεις εκτός Λευκορωσίας “ψευδείς κατηγορίες” .

Μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας είχε σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους στους δρόμους για να καταγγείλουν ένα ψηφοδέλτιο που θεωρήθηκε πλαστό και μια επανεκλογή που θεωρήθηκε δόλια, αυτή του Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994.

Οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν βίαια, εκατοντάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες οδηγήθηκαν στην εξορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, δήλωσαν ότι λαμβάνουν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του στόχου της αεροπορικής εταιρείας Belavia και ενός μεγιστάνα καπνού από το περιβάλλον του Λουκασένκο.

Εκτός από τις κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατά οκτώ ατόμων και πέντε οντοτήτων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιβάλλει απαγόρευση βίζας σε 101 Λευκορώσους αξιωματούχους.

”  Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό του γενναίου λαού της Λευκορωσίας που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα όπου κυριαρχεί το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στην Οτάβα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς, ο οποίος αποκαλεί τις εκλογές του 2020 «  δόλιες », επέβαλε κυρώσεις σε εννέα άτομα και επτά οντότητες «  ως απάντηση σε σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

«  Οι δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ατιμωρησίας », είπε η Μελανί Τζολί, προσθέτοντας ότι «  η υποστήριξη που δόθηκε » από τη Λευκορωσία  στις αναίσχυντες πράξεις της ρωσικής ηγεσίας δεν θα μείνει ατιμώρητη .

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζουν παράλληλες ενέργειες.

Σύμμαχος της Μόσχας, η Λευκορωσία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για την επίθεσή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022, επιδεινώνοντας τις εντάσεις με τις δυτικές χώρες.

«Παρά τις παράνομες κυρώσεις, το κλείσιμο του εναέριου χώρου και τον αποκλεισμό των συνόρων, την πίεση στον τομέα της ενημέρωσης και τις προκλήσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ, η Λευκορωσία μπόρεσε να διατηρήσει και να ενισχύσει το καθεστώς της ως κράτος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας . ανακοίνωση την Τετάρτη.

Κατήγγειλε κρίσεις «που βασίζονται σε ψευδείς, κακοποιημένες κατηγορίες» οι οποίες «δεν μπορούν να επηρεάσουν τον δρόμο » που επέλεξε το Μινσκ και κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει μια «επιθετική πολιτική», απαιτώντας την αναγνώριση της νίκης του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές του 2020.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ διαμαρτυρήθηκε για το πώς οι διαδηλώσεις του 2020 είχαν «  κατασταλεί με ακραία βιαιότητα από το καθεστώς του [Alexander] Lukashenko ».

Ο Μπορέλ είχε επίσης κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι έχει γίνει «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» και «συνεργό» της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments