Πώς κινούνται αφίξεις, τιμές και πληρότητες στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2023
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Ανοδικά, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, κινείται ο Αυγουστιάτικος τουρισμός στην πρωτεύουσα, όπως συμβαίνει παραδοσιακά αυτή την περίοδο, όπου τα νησιά έχουν την τιμητική τους. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές κι αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τα αποτελέσματα στο σύνολο της χρονιάς.
Η καλή έναρξη της χρονιάς Να θυμίσουμε ότι η τρέχουσα χρονιά ξεκίνησε καλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Για την ακρίβεια το α’ εξάμηνο παρατηρήθηκε άνοδος τόσο τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) όσο και στις τιμές των δωματίων σε σχέση με πέρυσι.
Η άνοδος αυτή μάλιστα, βάσει των στοιχείων της GBR Consulting, δεν ήταν αμελητέα αφού έφτασε στο RevPar των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 45% σε σύγκριση με το 2022 και το 23% σε σύγκριση με το 2019. Ανοδικά κινήθηκαν και τα επίπεδα πληρότητας σε σχέση με το 2022 – αν και παρέμειναν ελαφρώς χαμηλότερα από το 2019 – αλλά και οι τιμές διάθεσης των δωματίων, τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και σε σχέση με το 2019.
Θερμό καλοκαίρι
Μάλιστα ο ξενοδοχειακός κλάδος κατάφερε το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το RevPAR. Όσο για τις τιμές παραμένουν αυξημένες εν συγκρίσει με πέρυσι και τον Αύγουστο, παρότι σημειώνουν μια μικρή πτώση σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του φετινού καλοκαιριού.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Trivago Price Index, η μέση τιμή δωματίου τον Αύγουστο σε ένα Αθηναϊκό ξενοδοχείο ανέρχεται στα 170 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21,43% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο παρατηρείται -3,41% χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο όπου είχε διαμορφωθεί στα 176 ευρώ και 10 ευρώ χαμηλότερη από τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς, όπου και έφτανε τα 180 ευρώ.
Σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Μεσογείου δε, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Βάσει του Trivago Price Index η αντίστοιχη μέση τιμή ενός δωματίου σε Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Ρώμη ανέρχεται σε 225 ευρώ, 231 ευρώ και 212 ευρώ αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο μοναδικός προορισμός της Μεσογείου που παρουσιάζει χαμηλότερη τιμή δωματίου είναι η γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα η Κωνσταντινούπολη, η οποία φτάνει τα 127 ευρώ.
Η μικρή επιβράδυνση της ανοδικής πορείας είναι εμφανής και από τις αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Να θυμίσουμε ότι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 ανήλθε σε 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 16,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022. Παρότι μάλιστα ήταν αυξημένη και σε σχέση με το προπανδημικό 2019 η ποσοστιαία διαφορά ήταν μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τον Μάιο και τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε κατά 11,1% και κατά 11,9% υψηλότερη ενώ τον Ιούλιο η διαφορά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ανήλθε στο +10,5%.
Πηγή: insider.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας