Γεωπολιτικά

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Ένα «χάλι» με ευρωπαϊκές προεκτάσεις – κυρίως γαλλικές

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Ένα «χάλι» με ευρωπαϊκές προεκτάσεις – κυρίως γαλλικές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το πραξικόπημα στον Νίγηρα μετατράπηκε σε μια σύγκρουση που έφερε τα δημοκρατικά κράτη εναντίον των στρατιωτικών καθεστώτων στη Δυτική Αφρική

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το πραξικόπημα στον Νίγηρα μετατράπηκε σε μια σύγκρουση που έφερε τα δημοκρατικά κράτη εναντίον των στρατιωτικών καθεστώτων στη Δυτική Αφρική, αφήνοντας τους τζιχαντιστές αντάρτες που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο έτοιμους να επωφεληθούν από την αναταραχή. Ωστόσο, η αντιπαράθεση μεταξύ της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής- της ECOWAS– και των καθεστώτων που ηγούνται στρατιωτικοί στις γειτονικές χώρες του Σαχέλ (της υποσαχάριας Αφρικής), είναι σύμπτωμα ευρύτερων δυσλειτουργιών στο παγκόσμιο σύστημα, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να επανεκτιμήσουν προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική.

Όπως αναφέρει το World Politics Review, επί δεκαετίες, λανθασμένες στρατηγικές επιλογές από τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και από τοπικούς παράγοντες, έχουν συμβάλει σε ένα αυξανόμενο κύμα αστάθειας που έχει μετατρέψει το Σαχέλ σε παγκόσμιο σημείο ανάφλεξης. Η συμπεριφορά των εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων έχει διαμορφωθεί από καταστροφικές «κληρονομιές» της αποικιακής εποχής και μετα-αποικιακά συστήματα πατρωνίας που ενίσχυσαν τον πελατειακό αυταρχισμό. Τώρα, οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την υφέρπουσα κατάρρευση αυτών των δομών εξουσίας, παρέχουν τρία βασικά διδάγματα για τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής.

Το πιο ορατό σχετίζεται με το πώς τα απομεινάρια των νεοαποικιακών δικτύων που διατήρησαν την ευρωπαϊκή επιρροή πολύ υψηλή- μετά το τέλος της επίσημης αποικιακής κυριαρχίας- στα αφρικανικά κράτη, βρίσκονται κοντά σε ένα οριακό σημείο. Η ανθεκτικότητα των δεσμών μεταξύ γαλλικών στρατιωτικών και εταιρικών συμφερόντων και καλά συνδεδεμένων τοπικών ελίτ, επέτρεψε στη Γαλλία να ενεργεί ως πρωταρχικός εγγυητής ασφάλειας σε μεγάλο μέρος της Αφρικής μέχρι πριν από αρκετά χρόνια. Αλλά αυτό προκάλεσε εφησυχασμό στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με τη σταθερότητα του συστήματος, ευρέως γνωστό ως «Francafrique» (της «Γαλλοαφρικής»).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments