Policy Briefs

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες ξεκαθαρίζουν τη στάση τους απέναντι στο ακροδεξιό AfD

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες ξεκαθαρίζουν τη στάση τους απέναντι στο ακροδεξιό AfD
Ζητήματα ηγεσίας αντιμετωπίζει το κεντροδεξιό CDU, το οποίο καλείται να αποσαφηνίσει τη στάση του απέναντι στην ακροδεξιά.

Τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα φαβορί για να ηγηθεί του συντηρητικού κόμματος CDU/CSU της Γερμανίας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας το 2025. Το σημερινό αφεντικό Friedrich Merz δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους ανταγωνιστές του.

Οι πολλές διαφωνίες που κυριαρχούν στην καρδιά του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, έχουν δει τις προθέσεις ψήφου του να πέφτουν κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις σε λιγότερο από 40%.

Η συντηρητική αντιπολίτευση λοιπόν ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει, τοποθετούμενη ως ο πρώτος αντίπαλος του κ. Σολτς ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025.

Αν και θεωρητικά βρίσκεται σε pole position για να ξεκινήσει τη μάχη για την Καγκελαρία, ο κ. Μερτς, το σημερινό αφεντικό του CDU, δεν έχει καμία σχέση με μια προφανή υποψηφιότητα εσωτερικά.

«  Παρά τα όσα μπορεί να πει ο κ. Merz, το ζήτημα του ποιος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του καγκελαρίου δεν έχει διευθετηθεί για το CDU  », αναλύει για την EURACTIV Benjamin Höhne, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Münster.

Ο ηγέτης του CDU βρίσκεται στο μάτι της καταιγίδας μετά από μια σειρά από ολισθήσεις και εξωφρενικές δηλώσεις, τόσο που το συντηρητικό κόμμα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις κακές δημοσκοπήσεις του κυβερνώντος συνασπισμού, με ανώτατο όριο το 25-30% , υπογραμμίζει ο κ. Höhne.

Πράγματι, το κόμμα ανταγωνίζεται στα δεξιά του το ακροδεξιό κόμμα AfD, τώρα το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αφού κέρδισε ξανά απογοητευμένους ψηφοφόρους από το CDU.

Σχεδόν κυνικά, ο Φρίντριχ Μερτς, τότε υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος το 2018 –την εκστρατεία που έχασε, παίρνοντας μόνο τον επικεφαλής του CDU τον Ιανουάριο του 2022– είχε δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τα εκλογικά αποτελέσματα του «AfD υιοθετώντας μια πιο συντηρητική γραμμή από εκείνη της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Μια υπόσχεση που του κοστίζει ακριβά σήμερα, με τις δημοσκοπήσεις που ξέρουμε.

Ένας Βαυαρός έτοιμος να πολεμήσει

Εν τω μεταξύ, ένας ισχυρός ανταγωνιστής περιμένει το αφεντικό του CDU: ο Markus Söder, αρχηγός του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, του CSU, και υπουργός-Πρόεδρος της Βαυαρίας.

Τα δύο κόμματα παρουσιάζουν παραδοσιακά έναν ενιαίο υποψήφιο για τη θέση του καγκελαρίου, κάτι που δίνει στη Βαυαρική επιρροή –κάποιοι θα έλεγαν τη δύναμη της όχλησης– σημαντική επιρροή στο μέλλον του γερμανικού ομοσπονδιακού συντηρητισμού.

Ήδη από το 2021, ο κ. Söder χρησιμοποιούσε όλη την πολιτική επιρροή που είχε στη διάθεσή του αμφισβητώντας τον Armin Laschet, τότε ηγέτη του CDU, και αναζητώντας την υποψηφιότητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ένα αποτυχημένο στοίχημα, το οποίο όμως είχε επικυρώσει τη θέση του ως κορυφαίου εθνικού πολιτικού.

«  Ο κ. Söder σίγουρα βλέπει τον εαυτό του ως υποψήφιο  », είπε ο κ. Höhne.

Μια θριαμβευτική νίκη για τον Markus Söder στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας στις 8 Οκτωβρίου θα τον έβαζε ξανά στο επίκεντρο όλης της προσοχής. Τα κακά αποτελέσματα, από την άλλη, θα μπορούσαν να τον βγάλουν οριστικά εκτός κούρσας υποψηφιοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Μερτς, θα παίξει τον ρόλο του στις περιφερειακές εκλογές στην Έσση, που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα με τις εκλογές στη Βαυαρία. Αρκετά για να εκραγεί η εσωτερική πίεση και να αφήσουν πολλές αμφιβολίες για το μέλλον της ηγεσίας του κόμματος.

Ο Φρίντριχ Μερτς και η ακροδεξιά

Επομένως, η αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς γίνεται η απόλυτη προτεραιότητα του κ. Merz προκειμένου να εδραιώσει τη βάση του και τη δημοτικότητά του στο CDU.

Η εμπειρία του Markus  Söder στην κυβέρνηση του δίδαξε πώς να αντιμετωπίζει το AfD. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά δίνεται μέσω εποικοδομητικών πολιτικών  », λέει ο Stephan Mayer, μέλος του CDU και στενός σύμβουλος του υπουργού-προέδρου.

«  Η αντιγραφή της ρητορικής του AfD δεν είναι στρατηγική νίκης  », είπε στο EURACTIV.

Το θέμα της ακροδεξιάς είναι ακόμη πιο κρίσιμο καθώς η μάχη για τις ευρωεκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024, προβλέπει έκρηξη στη βαθμολογία του AfD.

«  Το CDU δεν φαίνεται να ξέρει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει εντός της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα έναντι του AfD », αναλύει ο κ. Höhne και αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Merz στο τηλεοπτικό δημόσιο  ZDF , στην οποία δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με την ακροδεξιά σε τοπικό επίπεδο.

Τα σχόλιά του είχαν προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης, ακόμη και στο κόμμα του, όπως τόνισε ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρώην βουλευτής του CDU, με επιρροή, στην καθημερινή Die Welt  «  Στην 51χρονη καριέρα μου, δεν θυμάμαι να έχω γίνει μάρτυρας τόσο σκληρής και προσωπική κριτική στην ηγεσία [κομματικού]  ».

Δεν είναι μόνο αυτό: η εμφάνιση πολύ κοντά στη ριζοσπαστική δεξιά όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του πιο μετριοπαθούς κ. Söder, αλλά μπορεί επίσης να αποξενώσει τον Friedrich Merz από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

Για να προσφέρουν ένα πιο κεντρικό όραμα, οι Υπουργοί-Πρόεδροι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Schleswig-Holstein, Hendrik Wüst και Daniel Günther, αρχίζουν επομένως να τοποθετούνται επίσης για την κούρσα των υποψηφιοτήτων, εξηγεί ο Benjamin Hohne.

Αυτά θα μπορούσαν πράγματι να ενσαρκώσουν ένα πιο ανοιχτό κόμμα, στην ιστορική γραμμή ενός CDU με τη μορφή ενός « catch-all party », περισσότερο αγκυροβολημένο στο κέντρο παρά στα δεξιά, αναλύει ο ερευνητής.

Κατάσταση της γερμανικής οικονομίας

Ο κ. Söder, ο Wüst και ο Günther απέφυγαν να υπερασπιστούν το αφεντικό τους μετά τη συνέντευξη, βλέποντας σε τέτοιες υπερβολές μια πολιτική ευκαιρία.

«Το CSU απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με το AfD  », εξήγησε ο Βαυαρός υπουργός-πρόεδρος, τον οποίο υποστηρίζει ότι είναι «  σαφή γραμμή  ». Τις παρατηρήσεις αντήχησε ο ομόλογός του από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο κ. Γκίντερ προτίμησε να παραμείνει σιωπηλός.

Όσο για το «στρατόπεδο Μερτς», που βιάζεται να προχωρήσει, θα προτιμούσε να μεταφέρει την κουβέντα στα φτωχά μεγέθη για τη γερμανική οικονομία.

Ως  αντιπολίτευση, καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Η τρέχουσα συζήτηση για το AfD ωφελεί μόνο τους πολιτικούς μας αντιπάλους », αναστενάζει ο Klaus Wiener, συντηρητικός βουλευτής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην EURACTIV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments