Αλεξάνδρα Σδούκου στο pagenews.gr: Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τόνωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)
Το Καλοκαίρι του 2023, συνεπικουρούμενο από το κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο»,φαίνεται ότι θα είναι το θερμότερο της καταγεγραμμένης ιστορίας για τον πλανήτη. Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που πλέον συμβαίνουν συχνότερα και προκαλούν σημαντικές καταστροφές.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή με συνέπειες όπως η αυξημένη ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ήδη το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Είναι εξαιρετικά πιθανό επίσης να δούμε οι μεταβολές στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλλαγή χρήσης γης, η αστικοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους να επηρεάζουν περαιτέρω τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας τα οποία βρίσκονται ήδη στο σημείο καμπής τους, κοντά στα περιβαλλοντικά τους όρια.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) της κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να μεταμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα, μειώνονται τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό της μείγμα και ενισχύοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.
Ήδη η συμμετοχή των ΑΠΕ έχει ξεπεράσει το 48% για το πρώτο εξάμηνο του 2023, επίδοση που μας φέρνει στην 7η θέση στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ήλιο και άνεμο. Ο μεγάλος μας στόχος είναι μέχρι το 2030 είναι να φτάσουμε στο 80%. Αυτό μπορεί να φαίνεται φιλόδοξο, ωστόσο η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξήσει το μερίδιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Η Ελλάδα διαθέτει άφθονους αιολικούς πόρους, ιδιαίτερα στα νησιά και τις ορεινές περιοχές και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για ανεξάντλητες πηγές ενέργειας που πέρα από το σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, συμβάλουν ήδη στη συγκράτηση του υψηλού κόστους ενέργειας και στην στην ενεργειακή αυτονομία.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων και στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Πέρα όμως από τα μεγάλα project, στρέφουμε την προσοχή μας και στον εκδημοκρατισμό της ενεργειακής πολιτικής, κάνοντας συμμέτοχους τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Στηρίζουμε και ενισχύουμε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και προωθούμε προγράμματα αυτοπαραγωγής ενέργειας όπως το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
Εκτός από την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, η Ελλάδα εργάζεται επίσης για τη βελτίωση της ενεργειακής της απόδοσης και τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης.
Μέχρι το 2030, υπολογίζουμε να μειώσουμε την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 38% σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα χωρίς κανένα μέτρο. Αυτό θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων όπως η βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων, η αναβάθμιση του συστήματος δημόσιου φωτισμού, η προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων και η αύξηση της χρήσης έξυπνων μετρητών και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Ελλάδα στοχεύει να επιτύχει πολλαπλά οφέλη, όπως τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών, την προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και τη συμβολή της στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι κολοσσιαία και χρειάζονται επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες για πολλά χρόνια για να αποφύγουμε την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Ελλάδα πάντως είναι αποφασισμένη να γίνει ηγέτης στην πράσινη μετάβαση και πρότυπο για άλλες χώρες της περιοχής.
*Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας