ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάρης Θεοχάρης στο pagenews.gr: Κι όμως, τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις

Χάρης Θεοχάρης στο pagenews.gr: Κι όμως, τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι Υφυπουργός Οικονομικών

Καθώς διανύουμε τον Αύγουστο του 2023, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου ήδη μοιάζουν να έχουν απομακρυνθεί στο παρελθόν. Την αίσθηση αυτή μοιράζεται σίγουρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς από την Κυριακή των εκλογών και τη μεγάλη νίκη της παράταξής μας, στο επίκεντρο βρίσκεται μόνο η παραγωγή νομοθετικού έργου, η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Όπως το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η σκληρή δουλειά για το κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε από την επαύριο των εκλογών.

Έτσι εξηγείται το ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοίμασε και έφερε στη Βουλή προς ψήφιση, σε χρόνο-ρεκόρ, ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ευνοϊκά μέτρα για πολλές κατηγορίες Ελλήνων πολιτών, γενικότερα υπέρ των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Επιτυγχάνοντας, μάλιστα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, δηλαδή την υλοποίηση του 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, ήδη με το πρώτο σχέδιο νόμου.

Αξίζει, δε, να ληφθούν υπόψη κάποια βασικά ποσοτικά δεδομένα, προκειμένου να αξιολογηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ωφέλεια που προκύπτει από τα επιμέρους μέτρα. Έτσι, λοιπόν, ψηφίσαμε την αύξηση αποδοχών για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε μία φορά τα τελευταία 14 χρόνια.

Δίνοντας παράταση στο Market Pass, η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό 3 εκατ. συμπολιτών μας, ενάντια στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Επιπλέον, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, επωφελούνται 1.340.000 ελληνικές οικογένειες -ένας αριθμός, ομολογουμένως, εντυπωσιακός.  

Με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο πλέον θεσμοθετήθηκε ως νόμος του κράτους και υλοποιείται, αποκαθίσταται εν μέρει η κατάργηση του ΕΚΑΣ, με απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για 200.000 πρώην δικαιούχους του συγκεκριμένου κοινωνικού επιδόματος.

Όσο για το «Youth Pass», το βοήθημα των 150 ευρώ για κάθε νέο ή νέα, από το Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο εφεξής θα καταβάλλεται σε 200.000 άτομα 18 και 19 ετών. Και, επίσης, με αναδρομικές αυξήσεις ύψους 7,75% ενισχύονται οι απολαβές 10.000 συνταξιούχων ειδικών κατηγοριών.

Πολύ σχηματικά και εν τάχει, τα μέτρα που εισάγει ο καινούργιος νόμος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλύονται σε έξι κεντρικούς άξονες δράσεων. Οι οποίοι, φυσικά, είναι αλληλοεξαρτώμενοι και αλληλένδετοι.

Πρώτος άξονας, η μισθολογική αναβάθμιση 650.000 δημοσίων υπαλλήλων με αύξηση αποδοχών κατά 10,5% και καθαρό όφελος για κάθε δικαιούχο μεσοσταθμικά περίπου 1.500 ευρώ το χρόνο. Σε επόμενη φάση, η κυβέρνηση θα προωθήσει την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και το «ξεπάγωμα» των τριετιών στο δημόσιο, σε συνάρτηση με τη μείωση της ανεργίας κ.λπ.

Δεύτερος άξονας, η στήριξη της οικογένειας και των νέων, με το Youth Pass, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ αναλόγως του αριθμού τέκνων για κάθε οικογένεια. Προβλέπονται επίσης επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και διπλασιασμός κονδυλίων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Στον τρίτο άξονα υπάγεται ένα πολύ σημαντικό μέτρο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, ενώ με τον τέταρτο άξονα κάνουμε πράξη τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών και των οικονομικά ασθενέστερων. Με μέτρα όπως πχ η μονιμοποίηση της απαλλαγής από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσων έχουν στερηθεί το ΕΚΑΣ, παράταση έως τον Οκτώβριο του Market Pass κ.α.

Ο πέμπτος άξονας αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού δημοσίου και ο έκτος στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, κάτι που δεν είναι διόλου θεωρητικό. Διότι στις τελευταίες εκλογές, ο ελληνικός λαός αξιολόγησε και εκτίμησε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα 9,1 δισ. ευρώ, έναντι του ανεδαφικού πλάνου που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχεδόν δεκαπλάσιο προϋπολογισμό 83 δισ. ευρώ. Όμως οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξαν λογική, ρεαλισμό και σοβαρότητα, αγνοώντας τις σειρήνες του λαϊκισμού.

Κατά συνέπεια, αν η κύρια αποστολή που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιόδου 2019-2013 ήταν η ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, ο στόχος -και το στοίχημα- για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Είναι φανερό ότι τα πρώτα βήματα προς ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας γίνονται ήδη.

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι Υφυπουργός Οικονομικών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments