EDITOR'S PICK

Χρυσός: Θα σπάσει κάθε ρεκόρ; – Εκτιμήσεις για 2.500 δολάρια

Χρυσός: Θα σπάσει κάθε ρεκόρ; – Εκτιμήσεις για 2.500 δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ρεκόρ ενδοημερήσιας αγοράς ύψους 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο και να καταγράψουν νέο ρεκόρ.

Σε καλό δρόμο για νέο ιστορικό υψηλό μέσα στο επόμενο έτος βρίσκεται ο χρυσός, λόγω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, και των επικείμενων υφεσιακών φόβων που ανυψώνουν το ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ρεκόρ ενδοημερήσιας αγοράς ύψους 2.072,5 δολαρίων στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο και να καταγράψουν νέο ρεκόρ.

«Βλέπουν» ακόμη και 2.500 δολάρια

«Βλέπω τον χρυσό να κινείται πάνω από 2.100 δολάρια στα τέλη του 2023, στις αρχές του 2024 ως επίπεδο συναλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TD Securities και παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμπορεύματα, Bart Melek, αποδίδοντας την αισιοδοξία του σε μια πιθανή παύση στον κύκλο σύσφιγξης της Federal Reserve.

«Είμαι θετικός στον χρυσό, καθώς πιστεύω ότι η Fed θα στρέψει την πολιτική μακριά από τον σημερινό περιοριστικό τρόπο λειτουργίας της. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Melek στο CNBC.

Η Fed ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού μεταξύ 5,25% και 5,5%.

«Ο στόχος μου είναι 2.500 μέχρι το τέλος του 2024. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μια ύφεση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αργότερα φέτος και τα αποτελέσματά της να γίνουν αισθητά το 2024», δήλωσε ο David Neuhauser, ιδρυτής της Livermore Partners.

Ο Neuhauser αναμένει η κλιμάκωση να συνεχιστεί στην παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται μεταξύ 3% και 5%. Ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως υφέσεις και στασιμοπληθωρισμό λόγω της θέσης του ως αξιόπιστου καταφυγίου, και χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμιση έναντι του υψηλού πληθωρισμού.

Ο ρόλος της Fed

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα δούμε τον χρυσό στα 2.500 δολάρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

«Κάθε είδους υφεσιακή κίνηση θα ήταν θετική για τον χρυσό», είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει αδυναμία στην κινεζική και αμερικανική οικονομία.

«Βασική κινητήρια δύναμη στη θετική μας προοπτική για τον χρυσό αναμένεται να είναι η κορύφωση του κύκλου της Fed για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο χρυσός θα αρχίσει να διαπραγματεύεται υψηλότερα όταν τα επιτόκια σταματήσουν να αυξάνονται και το δολάριο υποχωρεί, εξήγησε. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η ζήτηση για χρυσό μειώνεται καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικές και αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις.

Κεντρικές τράπεζες

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ήταν «σταθερά ισχυρές», παράλληλα με τη ζήτηση των καταναλωτών για το πολύτιμο μέταλλο, επισήμανε ο Heng.

«Βλέπουμε επίσης την επιστροφή της ζήτησης για κοσμήματα από φυσικό χρυσό από την Κίνα και την Ινδία, καθώς και οι δύο οικονομίες σταθεροποιούνται και οι λιανικές δαπάνες επιστρέφουν», δήλωσε ο Heng.

Η κινεζική ζήτηση για χρυσό ήταν ανθεκτική το 2023, ακόμη και όταν η κατανάλωση άλλων εμπορευμάτων παρέμεινε αδύναμη, ανέφερε η Citi σε έκθεση του Ιουλίου.

«Η φυσική ζήτηση για χρυσό σε ορισμένες περιοχές έχει επιστρέψει και η ζήτηση χρυσού των κεντρικών τραπεζών παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων της εταιρείας MKS PAMP.

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να αποδολαριοποιούν και να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση περαιτέρω δυτικών κυρώσεων», πρόσθεσε.

Οι χώρες της BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν την απομάκρυνση από το δολάριο των ΗΠΑ σε ένα νέο νόμισμα που υποστηρίζεται από τον χρυσό.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments