Τι θα περιλαμβάνει το “καλάθι” της ΔΕΘ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η βελτίωση των εισοδημάτων και η αντιμετώπιση ακρίβειας θα είναι ένας βασικός άξονας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη φετινή ΔΕΘ, όπου θα αναλυθούν τα -εν πολλοίς γνωστά- μέτρα για το υπόλοιπο του 2023 και το 2024.
Είναι σαφές ότι οι εξαγγελίες θα είναι σύμφωνες με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Ειδικότερα, σήμερα η Ελλάδα, λόγω του υψηλού χρέους της και της προσήλωσης της ΕΕ στην επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τους εταίρους της αλλά και από τις αγορές. Η χώρα διεκδικεί, και μάλιστα με αξιώσεις, την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, με κάποιους από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι επιδοκίμασαν την εκλογή μια σταθερής κυβέρνησης, να περιμένουν να διαπιστώσουν συνέπεια λόγων και πράξεων.
Επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει καλά και σε περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών, που θα ισχύσουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
Εισοδήματα
Με όλα αυτά ως δεδομένα, τα μέτρα του επόμενου χρόνου θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και συμβατά με το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Έτσι, σε ό,τι αφορά την αύξηση του εισοδήματος, έχει ήδη ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο για τον δημόσιο ταμείο, το οποίο προβλέπει μηνιαία αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό για τους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους, με αύξηση της οικογενειακής παροχής, των επιδομάτων θέσης κατά 30%, των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και κατά 10% του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη των ΔΕΘ.
Επίσης, θα ανακοινωθεί μια νέα αύξηση του κατώτερου μισθού για τον επόμενο χρόνο, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, να προσεγγίσει τα 950 ευρώ στο τέλος 2026.
Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και νέες αυξήσεις για τις συντάξεις κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει –συμπληρωματικά– επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.
Θα υπάρξει επίσης διάταξη η οποία θα μειώνει το πέναλτι του 30% στις συντάξεις όσων, μετά την απονομή της σύνταξής τους, συνεχίζουν να εργάζονται.
Επιπλέον, θα υπάρχει ρύθμιση για όσους λόγω χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους.
Μέτρα στήριξης
Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, αν οι πληθωριστικές πιέσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, που έχουν επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες, ενταθούν.
Αν υλοποιηθούν οι αυξήσεις στα τρόφιμα που προαναγγέλλονται εντός και εκτός Ελλάδας, τότε μια νέα παράταση του market pass ως το τέλος του χρόνου φαντάζει μονόδρομος. Με δεδομένο, όμως, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος από την έκταση φορολόγηση των εταιριών πετρελαιοειδών θα έχει εξαντληθεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, η νέα παράταση θα πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει αισιόδοξο ότι το περιθώριο αυτό θα υπάρξει. Ωστόσο, τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και οι δικαιούχοι λιγότεροι.
Επίσης, σχεδιάζεται η συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις. Για καταναλώσεις πάνω από τα 500 KW, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν σταδιακά μέχρι και την κατάργησή τους, στο τέλος του χρόνου.
Εξετάζεται επίσης, ένα επίδομα θέρμανσης ανάλογο αυτού που δόθηκε για τον προηγούμενο χειμώνα, που είχε ως βάση υπολογισμού του τα 800 ευρώ για όλους.
Τέλος, στα “προσεχώς” παραμένει και μια δεύτερη καταβολή έκτακτου επιδόματος από 200 έως 300 ευρώ σε περίπου 300.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις. Το επίδομα, το οποίο θα δοθεί κοντά στα Χριστούγεννα, εξετάζεται να συμπληρωθεί με κάποιες ενισχύσεις για μακροχρόνια άνεργους και δικαιούχους του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας