Policy Briefs

Γερμανία: Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης

Γερμανία: Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης
Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά σχεδόν 24% τον περασμένο μήνα.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων τον Ιούλιο αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία, με σχεδόν ένα τέταρτο περισσότερες αιτήσεις πτώχευσης σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο αριθμός των γερμανικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 23,8% τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η γενική τάση είναι ανοδική από τον Αύγουστο του 2022.

Επιπλέον, ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους το πρώτο εξάμηνο του 2023 επίσης αυξήθηκε κατά 12,4% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η άνοδος των χρεοκοπιών είναι μόνο ο τελευταίος από πολλούς δείκτες που δείχνουν μια ολοένα και πιο ζοφερή γερμανική οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία της οποίας το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί το 2023, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός (6,2%).

Τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Οικονομολόγοι και ειδικοί συγκρίνουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση με παρόμοια στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η χώρα αποκαλούνταν «ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης  ».

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα, η Γερμανία είναι πιθανό να παραμείνει στο κάτω μέρος του αναπτυξιακού χάρτη στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Ralph Solveen, οικονομολόγος στην Commerzbank, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters .

Η Γερμανία επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας: η γερμανική οικονομική επιβράδυνση μπορεί επίσης να εξηγηθεί από διαρθρωτικούς λόγους, ιδίως την υπερβολική εξάρτηση από τις εξαγωγές, την έλλειψη επενδύσεων και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Παρά τα στοιχεία, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να είναι καθησυχαστική και να ελαχιστοποιεί τους φόβους μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ποντάρει σε ιδιωτικές διεθνείς επενδύσεις για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας.

«Περίπου 20 εταιρείες σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στη Γερμανία, για συνολικό όγκο επενδύσεων περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε σε συνέντευξή του στην Funke Media την περασμένη Τρίτη .

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά χρεοκοπίας. Στη Γαλλία, ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, απειλώντας την απώλεια 55.000 θέσεων εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments