Νίγηρας: Η Γαλλία επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην ECOWAS
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Η Γαλλία “επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της” στην απόφαση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να ενεργοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε ετοιμότητα στα σύνορα του Νίγηρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει σθεναρά την απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Νίγηρα, καθώς και την απαγωγή του προέδρου [Μοχάμεντ] Μπαζούμ και της οικογένειάς του», ανέφερε ένα δελτίο τύπου από το Quai d’Orsay.
Στα τέλη Ιουλίου, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα είδε τον στρατηγό Abdourahamane Tiani να ανατρέπει και να απαγάγει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Mohamed Bazoum.
Το πραξικόπημα επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα, η οποία απορρίπτει τη νομιμότητα του στρατηγού Tiani.
Η ECOWAS, ένας 15μελής συνασπισμός που δημιουργήθηκε το 1975 για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Δυτικής Αφρικής, έχει ζητήσει με συνέπεια την «άμεση απελευθέρωση και επανένταξη» του κ. Μπαζούμ, απειλώντας να καταφύγει στη βία εάν η στρατιωτική χούντα δεν παραδοθεί.
Ο συνασπισμός είχε θέσει τελεσίγραφο την περασμένη Κυριακή, πριν από πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Αυτό δεν είχε υλοποιηθεί, ωστόσο, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση.
Οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής, που συνήλθαν για μια δεύτερη «έκτακτη σύνοδο κορυφής» την Πέμπτη, 10 Αυγούστου αφιερωμένη στην κατάσταση στον Νίγηρα, «έδωσαν εντολή [να ενεργοποιήσει] τη Δύναμη Επιφυλακής ECOWAS χωρίς καθυστέρηση, με όλα τα στοιχεία της » και «διέταξε [εξέδωσε] την ανάπτυξή του […] για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία του Νίγηρα », σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
Η Δύναμη Επιφυλακής αποτελείται από στρατιωτικά, αστυνομικά και πολιτικά στοιχεία, που αναπτύσσονται για να εξασφαλίσουν στρατιωτική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Οι ηγέτες της ECOWAS καταδίκασαν περαιτέρω το πραξικόπημα και επιβεβαίωσαν τη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Νίγηρα, τονίζοντας ωστόσο «την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν ανοιχτές όλες τις επιλογές για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».
«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη βαθιά της ανησυχία για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης του Προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ και της οικογένειάς του, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στερούνται τρόφιμα, ηλεκτρισμό και υγειονομική περίθαλψη εδώ και αρκετές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».
Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι δεν συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις. Οι δύο χώρες είχαν προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση κατά της χούντας της Νιγηρίας.
Όσο για τον πρώην Γάλλο πρεσβευτή Ζεράρ Αρο, εξήγησε στην EURACTIV κατά τη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πίστευε σε στρατιωτική επέμβαση.
« Η ECOWAS έχει εξαιρετικά περιορισμένους στρατιωτικούς πόρους. Η Γαλλία θα έπρεπε να του παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη […] αλλά αυτό θα ήταν μια συγκαλυμμένη παρέμβαση […] και ειλικρινά, δεν το πιστεύω », πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του Νίγηρα, μετά από μια δεκαετία στρατιωτικής εμπλοκής στο Σαχέλ για την καταπολέμηση της ανόδου του τζιχαντισμού. Τα πραξικοπήματα του 2020 στο Μάλι και του 2022 στη Μπουρκίνα Φάσο μαρτύρησαν σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία της Γαλλίας να επιτύχουν τους στρατιωτικούς στόχους της επιχείρησης Barkhane, εξοργίζοντας τους τοπικούς πληθυσμούς – τόσο που ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη σταδιακή λήξη της επιχείρησης τον Νοέμβριο του 2022.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας