Διάσκεψη πρέσβεων και στην Ελλάδα;
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Ο αριστερός τεχνοκράτης Ευκλείδης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει της μάχης για την ηγεσία διεξάγει αυτό που συνηθίζεται να λέγεται μια προεκλογική καμπάνια στη βάση (grassroots). Συγκαλείται για να εκλέξει νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όσοι παρακολούθησαν τη συνάντηση του Τσακαλώτου με τα μέλη του κόμματος ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον στο οποίο ο πρώην υπουργός ένιωθε σαφώς σαν στο σπίτι του. Στη Χαλκίδα, για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος συζήτησε με εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων για τις πληθωριστικές πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις απειλές των μεγάλων αλυσίδων και τα συσσωρευμένα χρέη. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε επίσης για την πρόταση Πισσαρίδη. Στη Χαλκίδα, από την άλλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2015-19 αισθάνεται οικεία στο περιβάλλον του.
Η πολεμική αντιπαράθεση
Στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, η Αθήνα έχει λάβει πολύ σαφή θέση, ως εκ τούτου θα ήταν δύσκολο να μην προσχωρήσει στη διακήρυξη του G7 και σε συμφωνίες σε διμερές πλαίσιο με το Κίεβο για την εξασφάλιση εγγυήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στην κοινή δήλωση της G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, “οι δύο υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουλέμπα θα επισκεφθεί την Αθήνα και ο κ. Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί το Κίεβο και την Οδησσό σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν στο εγγύς μέλλον.
Η περίπτωση του Χακάν Φιντάν
Αν το βαθύ κράτος είχε πρόσωπο στην Τουρκία, θα ήταν εκείνο του Χακάν Φιντάν. Από υπαξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), ο κουρδικής καταγωγής Φιντάν βρέθηκε να υπηρετεί σε διάφορα πόστα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα της γειτονικής χώρας, προτού γίνει διοικητής της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και εν συνεχεία υπουργός Εξωτερικών. Το success story του Φιντάν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, τουλάχιστον μεμονωμένα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με διάφορες θεσμικές κινήσεις για την ανοικοδόμηση του τουρκικού κράτους. Τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά ΜΜΕ αναπαράγουν ειδήσεις από όλο τον κόσμο για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φιντάν στη 14η Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων. Με άλλα λόγια, είναι η διάσκεψη αυτή μια ετήσια ευκαιρία για τους διπλωμάτες να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας τους; Πολλοί Έλληνες διπλωμάτες, νυν και πρώην, αναρωτιούνται γιατί δεν έχει καθιερωθεί κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα. Οι πρέσβεις στο εξωτερικό είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών και τα “μάτια” της Ελλάδας στον κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν και τα τηλεφωνήματα και τα τηλεγραφήματα που αφήνουν πίσω τους οι διπλωμάτες, αλλά μια ζύμωση μεταξύ πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών θα μπορούσε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα που συχνά παραβλέπονται.
Η 111 Πτέρυγα Μάχης
Η 111 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Νέα Αγχίαλο. Ο αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς βρέθηκε στην αεροπορική βάση, όπου, όπως σημειώνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, «ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της μονάδας και συνομίλησε με το προσωπικό». Ο νέος διοικητής της 111ΠΜ, συνταγματάρχης Ευθύμιος Γρεβεντόπουλος (αναπληρωτής διοικητής μέχρι την πυρκαγιά και την έκρηξη στην υπαίθρια αποθήκη πυρομαχικών στο στρατόπεδο), καλωσόρισε τον αρχηγό του επιτελείου. Νωρίτερα, ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Μπουρολιάς παρέστη στα εγκαίνια στη Λάρισα του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, η οποία συγκροτείται στην 1η Στρατιά, και του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) της Διοίκησης Τακτικής Αεροπορίας (ΔΤΑ). Εννοείται ότι η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Νέα Αγχίαλο είχε επίσης ως στόχο να τονώσει το ηθικό του προσωπικού της προηγούμενης 111 Π.Μ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας