Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων τους σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ κατάφεραν να επιτύχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρά τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχώρησαν κυρίως επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα από τα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση των τόκων από τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων τους σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ κατάφεραν να επιτύχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρά τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχώρησαν κυρίως επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα από τα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση των τόκων από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η τάση των αποπληρωμών ήταν πολύ έντονη κατά το α’ τρίμηνο του 2023 και διατηρήθηκε ελαφρώς ηπιότερη κατά το β’ τρίμηνο, μη επιτρέποντας στις τράπεζες να δείξουν την πραγματική πιστωτική τους επέκταση. Το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών εκτιμάται ότι θα κοπάσει το β’ εξάμηνο, επιτρέποντας στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα που οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα εξυπηρετούμενα δάνεια, συνέχισαν να μειώνουν το στοκ των μη εξυπηρετούμενων, αν και είδαν στο β’ τρίμηνο του 2023 νέες εισροές NPEs της τάξεως των 343 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου:
Η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα εξυπηρετούμενα δάνειά της στην Ελλάδα κατά 0,8 δισ. ευρώ ετησίως και αυτά ανήλθαν σε 27,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το α΄ τρίμηνο 2023. Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν το β’ τρίμηνο 2023 και διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις Εταιρικής Τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση).
Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, η Εθνική είδε καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους μόλις +0,03 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2023. Η μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων το β΄ τρίμηνο 2023 που παρουσίασε η Τράπεζα, παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου. Στην Ελλάδα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,5 δισ., υψηλότερο κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές για ισχυρή πιστωτική επέκταση μεσοπρόθεσμα. Aπό τον Δεκέμβριο του 2022 το χαρτοφυλάκιο νέων χορηγήσεων ενισχύθηκε μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ, αφού σημειώθηκαν αθρόες αποπληρωμές δανείων το α΄ τρίμηνο 2023.
Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha Bank προχώρησε σε περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της μέσω της ολοκλήρωσης των συναλλαγών ΜΕΑ «Sky» και «Hermes», συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 7,6%, αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και την επαναφορά ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων σε ενήμερη κατάσταση που έχει ήδη δρομολογηθεί. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 85% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως Ιδιωτών. Ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 40%.
Στην Τράπεζα Πειραιώς το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2023 σε ετήσια βάση, με 0,8 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ τρίμηνο 2023. Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 5,5%, από 9,3% ένα χρόνο πριν, καλύπτοντας ήδη τον στόχο NPE για το τέλος του έτους, καθώς ο Όμιλος προχώρησε στην επιτάχυνση δύο συναλλαγών αποεπένδυσης από NPE. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 57%.
Η Eurobank, τέλος, ενίσχυσε οργανικά τα ενήμερα δάνειά της κατά 0,5 δισ. το α ‘ εξάμηνο 2023. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,6 δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,2δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10,0 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.
Η Eurobank κατέχει την πρωτιά σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,2% το α’ εξάμηνο 2023, από 5,9% το α’ εξάμηνο 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά €140εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ή 0,6 δισ. μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 72,6% το α΄ εξάμηνο 2022, σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο.
Πηγή: insider.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας