Η θαλάσσια ρύπανση μπορεί να αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό της πράσινης μετάβασης και οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες. Το ΕΛΚΕΘΕ υπολογίζει ότι το 90% των απορριμμάτων στις παραλίες είναι πλαστικής προέλευσης, με τα καλαμάκια και τα καπάκια μπουκαλιών να κυριαρχούν.
Πριν από λίγο καιρό η εκτίμηση ότι, μέχρι το 2050, τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια στους ωκεανούς είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινότητα κινητοποιώντας φορείς, Αρχές και οργανώσεις των αναπτυγμένων κυρίως κρατών. Η θαλάσσια ρύπανση μπορεί να αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό της πράσινης μετάβασης και οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες.
Το ΕΛΚΕΘΕ υπολογίζει ότι το 90% των απορριμμάτων στις παραλίες είναι πλαστικής προέλευσης, με τα καλαμάκια και τα καπάκια μπουκαλιών να κυριαρχούν.
Ποια είναι τα πιο «ένοχα» υλικά για τη θαλάσσια ρύπανση
Θαλάσσια απόβλητα υπάρχουν στους ωκεανούς λόγω ανθρώπινων ενεργειών όπως η απόρριψη απορριμμάτων από χωματερές κοντά σε ακτές ή όχθες ποταμών, απορρίμματα σε παραλίες, τουριστική/ψυχαγωγική χρήση της ακτής, αλιευτικές δραστηριότητες και ναυπηγεία.
Η Έκθεση 2022 της Ocean Conservancy και τα στοιχεία της International Coastal Cleanup ICC παρουσιάζουν επικαιροποιημένα δεδομένα για τη διάθεση και τη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με το insider.gr. Το μοτίβο «παραμένει» το ίδιο για πάνω από 10 χρόνια και τα υλικά που πρωταγωνιστούν στη ρύπανση των θαλασσών είναι κατά σειρά:
1. Περιτυλίγματα τροφίμων (ζαχαρωτά, πατατάκια κ.λπ.)
2. Αποτσίγαρα
3. Μπουκάλια ποτών (πλαστικά)
4. Άλλα σκουπίδια (καθαρό swell)
5. Καπάκια μπουκαλιών (πλαστικά)
6. Σακούλες παντοπωλείου (πλαστικές)
7. Μπουκάλια ποτών (γυάλινα)
8. Κουτιά ποτών
9. Καλαμάκια, αναδευτήρες
10. Κύπελλα, πιάτα (πλαστικά)
Η κατάταξη αυτή αποδεικνύει ότι τα συνηθισμένα απόβλητα που βλέπουμε τελικά να επιπλέουν στις ελληνικές θάλασσες τα καλοκαίρια δεν αποτελούν μόνο «ελληνικό φαινόμενο» σύμφωνα με το insider.gr
Το σχόλιο σας