Policy Briefs

Η Γερμανία εγκρίνει 212 δις ευρώ για το «Ταμείο για το Κλίμα»

Η Γερμανία εγκρίνει 212 δις ευρώ για το «Ταμείο για το Κλίμα»

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Άμεση προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η γενναία χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF), στόχος του οποίου είναι να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση. 212 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν μεταξύ 2024 και 2027 για τη στήριξη της ανακαίνισης κτιρίων, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των εταιρειών και την υποστήριξη της πράσινης βιομηχανίας.

Το Ταμείο, το οποίο εξαιρείται από τους συνήθως αυστηρούς γερμανικούς δημοσιονομικούς κανόνες, έχει γίνει ένα από τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων οικολογικής μετάβασης. Μόνο για το 2024 της διατέθηκαν 57,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 20 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2023.

«  Με το οικονομικό σχέδιο KTF, προωθούμε την καινοτομία στη Γερμανία ως οικονομικό κόμβο. Θέτουμε τα θεμέλια ώστε η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ψηφιοποίηση [της οικονομίας] να οδηγήσουν σε ευκαιρίες για το μέλλον  », δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Το Ταμείο στοχεύει ιδίως στη χρηματοδότηση της ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας, της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή ακόμη και της παραγωγής σταθμών φόρτισης.

Το Ταμείο δημιουργήθηκε το 2010 και απέκτησε σημασία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς το 2021. Για τη χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται στη συμφωνία συνασπισμού (με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους), η κυβέρνηση μεταβίβασε 60 δισεκατομμύρια ευρώ Ταμείο COVID-19 στην KTF το 2021.

Η εκτελεστική εξουσία χρηματοδοτεί το Ταμείο για το Κλίμα εν μέρει με έσοδα από το εθνικό και ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 19 δισ. ευρώ το 2024.

Επιταχύνετε την πράσινη μετάβαση

Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί για ανακαινίσεις κτιρίων και θερμικά κόσκινα, με 27 δισεκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης αερίου και πετρελαίου με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις, όπως αντλίες θερμότητας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ότι όλα τα συστήματα θέρμανσης που θα εγκατασταθούν μετά το 2024 πρέπει να τροφοδοτούνται με τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που ισοδυναμεί με την de facto απαγόρευση των λεβήτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Αυτή η δέσμευση τον είχε οδηγήσει πριν από λίγους μήνες στο χείλος της κρίσης του συνασπισμού, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα είχε αντιταχθεί σθεναρά.

Με αυτά τα 27 δισ. ευρώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ελαφρύνει την οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

«  Ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, είναι σημαντικό για μένα να αποφύγω τις υπερβολικές χρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουμε στοχευμένη υποστήριξη για τη μετατροπή σε νέες τεχνολογίες », είπε ο Lindner.

Το Ταμείο θα επενδύσει επίσης στην Deutsche Bahn, την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γερμανίας, έως και 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ανακαίνιση και επέκταση του σιδηροδρομικού του δικτύου.

Επιπλέον, το 2024, το στέλεχος σχεδιάζει να δαπανήσει 4,7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 3,8 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου.

Τέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση έργων ημιαγωγών, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ.

Η TSMC ανακοίνωσε την Τρίτη (8 Αυγούστου) ότι θα χρηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου μικροτσίπ στη Γερμανία, για ποσό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις. Τον Ιούνιο, η Intel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 30 δισ. ευρώ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 10 δισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments