Πώς η Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσε να είναι η… επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: cnn.gr
Οτι ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να μην είναι, τελικά, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024, υποστηρίζει σε άρθρο του ο Τιμ Στάνλεϊ της βρετανικής Telegraph. Τουλάχιστον αυτό του ανέφερε αξιόπιστη πηγή του στο εξωτερικό, έπειτα από σχετική συνομιλία που είχε με αλλοδαπό πολιτικό, ο οποίος του μετέφερε την άποψη της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο ο γηραιός αμερικανός πρόεδρος θα αποχωρήσει από την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών πριν από την πρώτη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο δεν θα υπάρχει χρόνος για την ανάδειξη ενός νέου υποψηφίου από τη βάση, οπότε υποψήφιος της τελευταίας στιγμής θα χριστεί στο συνέδριο του κόμματος ένας εκ των επιφανών εκπροσώπων του κατεστημένου των Δημοκρατικών και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Telegraph αυτός ή μάλλον αυτή θα μπορούσε να ήταν η Μισέλ Ομπάμα. «Είναι ένα απίθανο σενάριο», αναγνωρίζει, «αλλά εάν επαληθευτεί, να θυμηθείτε ότι το διαβάσατε πρώτα εδώ».
Σημειώνει επίσης ότι όλα όσα του ανέφερε η πηγή του επιβεβαιώνουν όλα όσα του λένε και οι πηγές του εντός της Βρετανίας. «Oταν οι κυβερνήσεις συνομιλούν με τον Μπάιντεν, αισθάνονται ότι έχουν να κάνουν με το πρόσωπο μιας κυβέρνησης, αλλά όχι πάντα με τον επικεφαλής της. Εάν οι Δημοκρατικοί του στερούσαν το προεδρικό τους εισιτήριο, ο κόσμος δεν θα ξαφνιαζόταν», γράφει. Θυμίζει επίσης ότι στις δημοσκοπήσεις Μπάιντεν και Τραμπ είναι προς το παρόν ισόπαλοι, το οποίο σημαίνει πως οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επαναπαυθούν. Το πιο σημαντικό (και το πιο ανησυχητικό) όμως, είναι ότι «ο Μπάιντεν είναι αντιδημοφιλής (και) γερνάει μπροστά στα μάτια μας», γράφει ο Τιμ Στάνλεϊ, αναφέροντας ενδεικτικά πως πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Γκραν Κάνυον ως ένα από τα «εννέα θαύματα του κόσμου».
Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες όσον αφορά τις ικανότητες του Τζο Μπάιντεν εντείνονται και από το σίγουρα όχι απίθανο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα εγκόσμια κατά τη διάρκεια μιας πιθανής δεύτερης θητείας του. Γνωρίζοντας ποιος ή μάλλον ποια θα τον διαδεχόταν σε αυτήν την περίπτωση, ο Τιμ Στάνλεϊ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η άχαρη Καμάλα Χάρις είναι ένας από εκείνους τους βαθιά μέτριους ανθρώπους που, αγνοώντας ότι οι περιορισμένες γνώσεις της δεν είναι το άθροισμα της ανθρώπινης αντίληψης, μιλάει σε όλους σαν να είναι αδαείς». Αμφότεροι οι κύριοι διεκδικητές της προεδρίας, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ, είναι αντιδημοφιλείς, «οπότε γιατί να μην ζητηθεί/επιβληθεί σε έναν από του δύο να αποσυρθεί;», διερωτάται ο αρθρογράφος της Telegraph, και υποθέτοντας, πως δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση αυτός να ήταν ο Τραμπ, καθώς «η δική του επιλογή είναι τώρα μεταξύ του Λευκού Οίκου ή της φυλακής» – θα ήταν λογικό να πειστεί ο Τζο Μπάιντεν να κάνει πίσω. Διερωτώμενος εάν είχε ποτέ ένα πραγματικά δικό του πολιτικό όραμα και πρόγραμμα για την Αμερική, αναφέρει πως η αντικατάσταση του Μπάιντεν από τη Μισέλ Ομπάμα θα υποδήλωνε ότι η προεδρική του θητεία στην πραγματικότητα ήταν μία τρίτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο αυτή είναι μια θεωρία συνωμοσίας που ενίσχυσε, μάλιστα, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια συνέντευξη του 2021, λέγοντας πως «ο Τζο και η κυβέρνηση ουσιαστικά τελειώνουν τη δουλειά» που άρχισε εκείνος (ο Ομπάμα) και διέκοψε ο Τραμπ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το ενενήντα τοις εκατό των ανθρώπων» που εργάστηκαν για αυτόν, τώρα εργάζονται για τον πρώην αντιπρόεδρό του και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ (στην πραγματικότητα το ποσοστό των ανθρώπων του Ομπάμα που εργάζονται για τον Μπάιντεν, μεταξύ των 100 κορυφαίων βοηθών του, κυμαίνεται γύρω στο 75%).
«Η προεδρία Μπάιντεν έχει τον δικό της χαρακτήρα», σημειώνει Στάνλεϊ. Ο νυν αμερικανός πρόεδρος ξόδεψε περισσότερα χρήματα και διαχειρίστηκε πιο αποφασιστικά πολιτιστικά ζητήματα ενώ ο Ομπάμα ήταν πιο επιφυλακτικός, καθώς φοβόταν μην τυχόν χαρακτηριστεί ως ριζοσπάστης. «Ωστόσο οι δημοσιογράφοι συχνά αστειεύονται ότι ο Ομπάμα κυβερνά τη χώρα από το iPhone του», προσθέτει ο βρετανός δημοσιογράφος. Επικαλείται μια πρόσφατη και πολυδιαβασμένη συνέντευξη του αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκάροου στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σάμιουελς κατά την οποία επισήμανε μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να ζει στο κέντρο της Ουάσιγκτον, παραβιάζοντας την ιστορική συμφωνία που ορίζει ότι οι πρώην πρόεδροι πρέπει να την εγκαταλείπουν μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. O Σάμιουελς, από την πλευρά του, σημείωσε πως ο Ομπάμα τα προηγούμενα χρόνια άσκησε ανοικτά πιέσεις (lobbying) για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο και τον έλεγχο των όπλων. Υπαινίχθηκε επίσης ότι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ παρέμεινε στην Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας να λειτουργεί ως ισχυρό σύμβολο της έννομης πολιτικής τάξης που διασαλεύτηκε από τον Τραμπ.
Η συνέντευξη είναι πιο διάσημη για τους ισχυρισμούς του Γκάροου ότι, ως νεαρός άνδρας, ο Ομπάμα φαντασιωνόταν με το ομοφυλοφιλικό σεξ, αλλά πιο εύστοχη σύμφωνα με τον Τιμ Στάνλεϊ είναι η ιδέα ότι ο Ομπάμα είναι ο καθοδηγητής της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το οποίο είναι σίγουρα εύλογο, λαμβάνοντας υπόψη πως περισσότεροι από επτά στους δέκα στενούς συνεργάτες του Μπάιντεν υπήρξαν πρώτα στενοί συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα. Οπότε ένα συνταγματικό πραξικόπημα για την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν με το επόμενο διαθέσιμο μέλος της οικογένειας Ομπάμα, «πέρα από ότι θα ήταν επαναστατικό, θα ενίσχυε τη γραμμή της πολιτικής συνέχειας που εκτείνεται από το 2008 έως το 2024, με προσωρινή παρέκκλιση μόνο την εκλογή του Τραμπ».
Οσον αφορά την Μισέλ Ομπάμα ανέκαθεν συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, έχει εκδώσει δύο βιβλία που έγιναν best-seller, έχει υπάρξει πρώτη κυρία και είναι πασίγνωστη, καταφέρνοντας, συγχρόνως, όμως, σε αντίθεση με τον Τραμπ, να προστατεύει την προσωπική της ζωή. «Εχει αρνηθεί ότι έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά αυτό συνήθως είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κάποιος ενδιαφέρεται. Οσο για το ότι ο ορισμός της από τη μία μέρα στην άλλη θα ήταν πολύ φανταιζί, υπερβολικά χολιγουντιανός – η έννοια του “όλα είναι πιθανά” δεν έχει διευρυνθεί ριζικά από τον Ντόναλντ Τραμπ;», διερωτάται ο αρθρογράφος της Telegraph. «Ο αντίπαλος της Μισέλ Ομπάμα θα περνούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού κύκλου στα δικαστήρια. Δεν υπάρχει πλέον “κανονικό” στην πολιτική των ΗΠΑ», προσθέτει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας