Πολιτική

Η αντιπολίτευση σηκώνει τα μανίκια

Η αντιπολίτευση σηκώνει τα μανίκια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να περάσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αδυσώπητο για την αντιπολίτευση: οι ισορροπίες ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία  και τους αντιπάλους της ήταν τέτοιες που όχι μόνο οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δημιούργησαν μια Βουλή που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά μετά τη Μεταπολίτευση.

Το αρχικό μούδιασμα, ωστόσο, παρηγόρησε η πραγματικότητα – καθώς γρήγορα τα κομματικά επιτελεία διαπίστωσαν πως πάντα προκύπτουν αφηγήματα αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν οι εκλογές δεν έχουν κλείσει ακόμα ούτε ενενήντα μέρες από τη διεξαγωγή τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, τη διαχείριση των πυρκαγιών γύρω από την Αττική και τη Ρόδο, καθώς και την πρόθεση θεσμοθέτησης του δεκαεξάωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας.

Η πορεία των ακροδεξιών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η ανεμπόδιστη εγκληματική δράση τους στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας, η επιχειρησιακή διαχείριση της υπόθεσης και η αποποίηση ευθυνών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν οδηγήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του κ. Γιάννη Οικονόμου.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι άνοιξε εκ νέου ένα κεφάλαιο κριτικής στον τομέα του σύγχρονου επιτελικού κράτους.

Ταυτόχρονα, το θέμα της ασφάλειας τίθεται, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα και ένα από τα θέματα στα οποία η ΝΔ έλαβε πολύ υψηλότερη βαθμολογία από όλους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Πριν από τη δολοφονία του Κατσουρή, η δημόσια συζήτηση αφορούσε τη διαχείριση των πυρκαγιών – οι οποίες αποδείχτηκαν καταστροφικές για ένα μεγάλο μέρος χλωρίδας και πανίδας στις περιοχές όπου ξέσπασαν, ενώ έγιναν η αιτία απώλειας αρκετών περιουσιών.

Ενώ κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημασία και τη συμβολή της κλιματικής κρίσης στο φαινόμενο αυτό, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμειναν στο θέμα της πρόληψης και της προστασίας των δασών, κατά την άποψη της Κουμουνδούρου, της Χαριλάου Τρικούπη και του Περισσού, ειδικά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου και της έκρηξης πυρομαχικών δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Και εδώ η κριτική επικεντρώθηκε στη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Ο πιο συχνός ισχυρισμός που ακούγεται από τα στόματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης όλων των χρωμάτων είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία ήδη τέσσερα χρόνια και δεν ορκίστηκε πριν από ένα μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments