Διεθνή ΜΜΕ: Η Δύση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αν θέλει να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στην Ιστορία
Πηγή Φωτογραφίας: Humanium
“Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και να παραδεχθούμε ότι πλέον ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί και διαφορετικές ιστορικές διαδρομές και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιεραρχία. Το διεθνές νομισματικό σύστημα, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το διεθνές εμπόριο, η κοινωνική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Δύση, εάν θέλει να ξαναποκτήσει τον ηγετικό ρόλο στην Ιστορία, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες“, γράφει η Elena Basile στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Η ιταλική Il Fatto Quotidiano με τη σειρά της προειδοποιεί: “Η Ευρώπη θα χάσει στην αναμέτρηση της με την Κίνα και Ρωσία στην Αφρική εξαιτίας της υποκρισίας της. Η Δύση (στις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής) θέτει σκληρούς όρους (σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα) και επιχειρεί να επιβάλλει τις δικές της αξίες στη Μαύρη Ήπειρο. Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν το κάνουν αυτό και γι αυτό έχουν το πλεονέκτημα“.
Στα δυτικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν πολλά σχόλια και πολλές αναλύσεις με αφορμή το πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος Domenico Quirico στο άρθρο του στην ιταλικά εφημερίδα La Stampa καταδικάζει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της Ευρώπης και των διεφθαρμένων αφρικανικών ελίτ, κάνει κριτική στις πολλές ατέλειες της δυτικής πολιτικής η οποία, παρόλες τις δηλώσεις, εξακολουθεί να είναι νέο αποικιοκρατική.
Οι σκληροί όροι που θέτει η Δύση στην Αφρική για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ουσιαστικά διευκολύνουν τη διείσδυση στην ήπειρο της Κίνας και της Ρωσίας. Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο των αφρικανικών χωρών οι οποίες εξακολουθούν για πολλές δεκαετίες να ζουν στη φτώχεια, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των τοπικών ελίτ που υποστηρίζονται από τη Δύση.
“Η Κίνα και η Ρωσία, στα πλαίσια της πολυπολικής τους αντίληψης για τον κόσμο, δεν επιβάλλουν στις τρίτες χώρες τις αξίες τους, όπως κάνουμε εμείς (οι Δυτικοί), θεωρόντας ότι ανήκουμε σε έναν ανώτερο πολιτισμό. Δεν αλλάζουμε το σύστημα συνεργασίας (με τις τρίτες χώρες), απομυζούμε τον φυσικό πλούτο των πιό φτωχών χωρών και δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στην διάδοση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι φανερά: από τη μία κατηγορούμε το Ιράν και την Ρωσία και από την άλλη συνεργαζόμαστε με την Σαουδική Αραβία και Τουρκία“, γράφει η Le Figaro.
Μετάφραση-επιμέλεια: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας