Η Καλιφόρνια αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πυρκαγιών
Πηγή Φωτογραφίας: Φωτιές στην Καλιφόρνια (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)
Το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια (Cal Fire) παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Το πρόγραμμα Alert California AI, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, λαμβάνει δεδομένα από 1.032 περιστρεφόμενες κάμερες και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να «εντοπίζει ανωμαλίες». Εάν εντοπίσει κάποια πυρκαγιά, ειδοποιεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να στείλουν δυνάμεις στην περιοχή.
Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο, έχει ανιχνεύσει ήδη μία πυρκαγιά, σύμφωνα με το Reuters. Μια κάμερα φέρεται να κατέγραψε μια φωτιά που έκαιγε στις 3 το πρωί στο απομακρυσμένο Εθνικό Δάσος Κλίβελαντ, ανατολικά του Σαν Ντιέγκο. Η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε την φωτιά και ειδοποίησε έναν επικεφαλής της πυροσβεστικής ο οποίος κάλεσε περίπου 60 πυροσβέστες. Η φωτιά σβήστηκε μέσα σε 45 λεπτά.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί σαρώσεις LiDAR που λαμβάνονται από αεροπλάνα και drones για να δημιουργήσει «εξίσου ακριβείς, τρισδιάστατες πληροφορίες για τις επιφάνειες που έχουν σαρωθεί». Συνδυάζει αυτές τις πληροφορίες με τα φυσικά χαρακτηριστικά των ειδών δέντρων για να μάθει περισσότερα για τη βιομάζα των δασών της Καλιφόρνιας και την περιεκτικότητα σε άνθρακα. Η Cal Fire λέει ότι το μοντέλο ML αξιοποιεί δεδομένα από τις κάμερες για να διαφοροποιήσει τον καπνό από άλλα αιωρούμενα σωματίδια.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από μηχανικούς του πανεπιστημίου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η εταιρεία DigitalPath με έδρα την Καλιφόρνια. Η Cal Fire έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλα 3.516.000 δολάρια στο εγγύς μέλλον.
«Βρισκόμαστε σε ακραίες κλιματικές συνθήκες αυτή τη στιγμή. Οπότε τους δίνουμε τα δεδομένα, επειδή αυτό το πρόβλημα μας ξεπερνά όλους», δήλωσε στο Reuters ο Νιλ Ντρίσκολ, καθηγητής γεωλογίας και γεωφυσικής στο UCSD, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής του προγράμματος.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να πετύχουμε έστω και μια μικρή πρόοδο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Ντρίσκολ τόνισε ότι το σημερινό μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό για να προσδιοριστεί η συνολική αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
ΠΗΓΗ: Engadget
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας