Ρωσία: Προβληματισμός από τη κατάρρευση του ρουβλίου
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay - Το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί σε χαμηλά 17μήνου και διχάζει
Σε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, τα ζητήματα που τίθενται είναι πάντα τα ίδια: δυτικές κυρώσεις, αυξανόμενες πολεμικές δαπάνες, εκροές συναλλάγματος και αναπροσανατολισμός των εμπορικών ροών.
Και μπορεί τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή να δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία επιστρέφει στα προπολεμικά επίπεδα, καθώς προσαρμόζεται στις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, ωστόσο τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι ακόμα μπροστά.
Η βουτιά που κατέγραψε σήμερα Δευτέρα το ρούβλι, υποχωρώντας πάνω από τα 100 ρούβλια ανά δολάριο σε χαμηλό 17μήνου, εκτός από τα βασικά προβλήματα της ρωσικής οικονομίας αναδεικνύει και μια άτυπη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο Κρεμλίνο: ο Μαξίμ Ορέσκιν, οικονομικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιουλίνα για την κατάρρευση του νομίσματος.
Σε άρθρο του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass τη Δευτέρα, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν είπε ότι «η πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική».
Η απάντηση της τράπεζας
Οι βολές αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, η οποία απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και αρκέστηκε στο να τονίσει ότι ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο. Σε ανακοίνωσή της τονίσει ότι οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες προγραμματισμένες συνεδριάσεις της κρίνονται απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο της στο 4%.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι η πτώση του ρουβλίου δεν αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ρωσίας. Και αντικρούοντας τις κατηγορίες επεσήμανε ότι το ρούβλι δέχεται πιέσεις από παράγοντες όπως η πτώση του όγκου των εξαγωγών και η ταυτόχρονη αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση για εισαγωγές εν μέσω αύξησης του κρατικού δανεισμού.
Διχόνοια στα υψηλά κλιμάκια
Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση φανερώνει τη διχόνοια που έχει ξεσπάσει στα υψηλότερα κλιμάκια του ρωσικού κατεστημένου σχετικά με το πώς μπορεί η οικονομία να ανταποκριθεί στην κατάρρευση του νομίσματος σε επίπεδα που είδαμε εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μάλιστα, η κατακραυγή επεκτείνεται και στους βουλευτές. Ο Αντρέι Κλίσας, που θεωρείται ως ένας εξέχων προπαγανδιστής του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «γελούν μαζί μας» στο εξωτερικό.
Σε δηλώσεις του στο κανάλι του στο Telegram ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κατανοήσει ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι μόνο ένας οικονομικός δείκτης», αλλά «έχει σημαντικό αντίκτυπο στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών μας».
Επίσης, όπως έγραψαν οι Financial Times, «σε μια σπάνια περίπτωση κριτικής εντός του συστήματος μετά την εισβολή, η ρωσική προπαγάνδα έσπευσε να κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα, επικεφαλής της οποίας είναι η Ελβίρα Ναμπιουλίνα» επειδή ήταν «πολύ φιλελεύθερη» με την υποτίμηση του ρουβλίου».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας