Policy Briefs

Γερμανία: Παρά την κρίση, ποντάρει σε επενδύσεις 80 δις ευρώ

Γερμανία: Παρά την κρίση, ποντάρει σε επενδύσεις 80 δις ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters - German Chancellor Olaf Scholz and German Economy and Climate Minister Robert Habeck attend the budget debate, Germany September 7, 2022

Παρά το ζοφερό οικονομικό πλαίσιο, μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ένα πλαίσιο οικονομικής επιβράδυνσης που εγείρει φόβους για κίνημα αποβιομηχάνισης σε εθνική κλίμακα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, θέλοντας να καθησυχαστεί, δήλωσε ότι σχεδιάζονταν επενδύσεις περίπου 80 δισ. ευρώ στην επικράτεια.

Παρά το ζοφερό οικονομικό πλαίσιο στη Γερμανία, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου δύο δωδεκάδες εταιρείες σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις στη Γερμανία, με συνολικό όγκο επενδύσεων περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ », δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Funke Media Group την Τρίτη (8 Αυγούστου).

Σύμφωνα με τον Habeck, αυτό το ποσό περιλαμβάνει επίσης ιδιωτικές επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως αλλά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα.

«Από τη φαρμακοβιομηχανία μέχρι την παραγωγή μπαταριών, από τη βιομηχανία ημιαγωγών μέχρι την παραγωγή υδρογόνου, δημιουργήσαμε ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα με μεγάλη διάθεση για επενδύσεις, το οποίο σαφώς θα αποφέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια. Ελάτε και βοηθήστε στην αναζωπύρωση ευημερία », είπε ο κ. Habeck.

«Θέλουν να επενδύσουν εδώ και θα δημιουργήσουν αξία και θέσεις εργασίας », συνέχισε.

Η γερμανική οικονομία επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και επί του παρόντος βιώνει επιβράδυνση λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Γερμανία αναμένεται να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία της οποίας το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί το 2023.

Τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας ( Statistisches Bundesamt ) δίνουν μια μάλλον ζοφερή προοπτική για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί 1,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (7 Αυγούστου).

Ωστόσο, ο Χάμπεκ προσπάθησε να μετριάσει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να είναι πιο «σίγουρη» για τις ικανότητές της.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ένας από τους κύριους ιδιώτες επενδυτές στη χώρα είναι η TSMC, κορυφαία εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών. Ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής ανακοίνωσε την Τρίτη (8 Αυγούστου) ότι θα επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη Σαξονία για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου ημιαγωγών. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένεται να επιδοτήσει το εργοστάσιο ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε επίσης από τη Γαλλία, με τον υπουργό Εμπορίου Olivier Becht να λέει την Τρίτη ότι “είναι καλά νέα που η Γερμανία είναι ελκυστική” , αλλά ότι αυτή η ελκυστικότητα ήταν “πρώτα η Ευρώπη” .

«Όταν επιλέγεις μια ευρωπαϊκή χώρα, επιλέγεις την Ευρώπη πάνω από όλα », απάντησε στην ερώτηση της EURACTIV.

Αρκετοί κατασκευαστές ημιαγωγών ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλες επενδύσεις στη Γερμανία με αντάλλαγμα γενναιόδωρες επιδοτήσεις. Τον Ιούνιο, η Intel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ στο Μαγδεμβούργο σε αντάλλαγμα για 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική βοήθεια και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής chip Wolfspeed σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα 500 εκατομμύρια ευρώ σε κρατική βοήθεια.

Το κόμμα Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι, του οποίου είναι μέλος ο κ. Habeck, εργάζεται επί του παρόντος σε ένα νέο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της «βιώσιμης ανάπτυξης , της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας της «Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας» , σύμφωνα με ένα προσχέδιο εγγράφου που είδε το Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν ο φιλελεύθερος εταίρος του συνασπισμού των Πρασίνων, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι βραχυπρόθεσμα πακέτα τόνωσης, αλλά μια στρατηγική προσέγγιση που περιλαμβάνει μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση φόρων και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του FDP Bijan Djir-Sarai στο Funke Media Group.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments