#LazyGirlJob: Η δουλειά του τεμπέλικου κοριτσιού είναι η νέα μόδα στην αγορά εργασίας
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Η 23χρονη Victoria Bilodeau δούλευε 10 ώρες την εβδομάδα ως τεχνικός περιβάλλοντος, όπου δουλειά της ήταν να βοηθά να καθαριστεί χώμα με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας για 26 δολάρια την ώρα. Τώρα, είναι digital marketer και δουλεύει freelance. Πρακτικά, κάθεται στον υπολογιστή της τρεις ώρες την ημέρα και προωθεί καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος online. Βγάζει λιγότερα χρήματα, αλλά έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο για να γυμναστεί, να διαλογιστεί και να παίξει με τους γάτους της. Καθώς συζεί με τον σύντροφό της, στο Οντάριο, μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα.
Η Bilodeau επέλεξε μια «δουλειά τεμπέλικου κοριτσιού». Και δεν είναι η μόνη. Το Lazy-Girl Job έχει γίνει viral, με 18 εκατ. views στο TikTok και πολλές γυναίκες που υπερηφανεύονται ότι κάνουν αυτού του είδους τη δουλειά.
Η ιδανική lazy-girl job γίνεται από το σπίτι, έχει έναν χαλαρό προϊστάμενο, τελειώνει στις 5 το απόγευμα ακριβώς και δίνει ετήσιο μισθό 60.000 με 80.000 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή ένα ποσό που καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός νεαρού ενήλικα αλλά δεν του δίνει κίνητρο να δουλεύει υπερωρίες.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ιδανικές θέσεις για όποιον ελπίζει να βρει μια δουλειά τεμπέλικου κοριτσιού είναι οι «digital marketing associate», «customer-success manager» και «office administrator».
Παρόλα αυτά, πολλά κορίτσια που περιγράφουν τον εαυτό τους ως «lazy girls» στα social media επιμένουν ότι δεν είναι καθόλου τεμπέλες. Ακούγοντας τα προηγούμενα χρόνια για την παγίδα των υπερβολικών ωρών εργασίας, είναι χαρούμενες με τις δουλειές τους και που μπόρεσαν να βρουν μία καλή ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής.
Όπως το quiet quitting στο πρόσφατο παρελθόν (όπου οι εργαζόμενοι έκαναν ακριβώς ό,τι απαιτεί η θέση τους και τίποτα παραπάνω), το lazy girl job είναι μία νέα τάση στους 20άρηδες και 30άρηδες –στην πραγματικότητα αφορά και τα δύο φύλα- οι οποίοι θέλουν να θέσουν σαφή όρια μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς, μετά την πανδημία.
Οι 6 στους 10 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα Global Workplace της Gallup φέτος απάντησαν ότι δίνουν στη δουλειά τους λιγότερα από τη μέγιστη δυνατή προσπάθειά τους.
Οι άνδρες υιοθετούν πιο εύκολα τη λογική του «antiwork» κινήματος και μπαίνουν στις σχετικές συζητήσεις στο Reddit για να διαμαρτυρηθούν για τις δουλειές τους. Τα βασικά παράπονά τους είναι οι επικριτικοί προϊστάμενοι, οι χαμηλοί μισθοί και ότι φοβούνται να πάρουν άδεια.
Ο εμπνευστής του όρου
Η 26χρονη Gabrielle Judge, που είναι influencer καριέρας, ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τον όρο «lazy-girl job» τον Μάιο. Οι λογαριασμοί της στο TikTok, το Instagram και το LinkedIn εστιάζουν στην ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής, με την ίδια την Judge να ομολογεί πως γνώριζε ότι η επιλογή της λέξης «lazy» (τεμπέλης) θα προκαλούσε αντιδράσεις, αλλά την διάλεξε ελπίζοντας να πυροδοτήσει μια δημόσια συζήτηση.
@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound – Gabrielle👸🏻
Οι lazy-girl jobs δεν είναι δουλειές στις οποίες τεμπελιάζεις, λέει στη Wall Street Journal, αλλά μονοπάτια καριέρας όπου η ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής είναι τόσο καλή, ώστε νιώθεις σαν να τεμπελιάζεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας