Οικονομία

Επενδυτική βαθμίδα: Ακόμη πιο κοντά από τον Σεπτέμβριο

Πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον ερχόμενο μήνα.

Ακόμη πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται ότι θα βρεθεί η Ελλάδα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού οι δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης θα συμβαδίσουν και με νέες θετικές ειδήσεις για την οικονομία.

Ειδικότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την πρώτη αξιολόγηση του μήνα από τον καναδικό οίκο DBRS, θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, το οποίο αναμένεται να έχει αυξηθεί με ρυθμό ταχύτερο από το 2,1% του α’ τριμήνου.

Σε πρόσφατο σημείωμά της για την Ελλάδα, η DBRS η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ High αλλά με σταθερή αξιολόγηση, τόνιζε ότι το ζητούμενο για την κρίσιμη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και η βελτίωση της κατάστασης στις εμπορικές τράπεζες.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις 8 Σεπτεμβρίου που θα γίνει η αξιολόγηση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να έχει σταλεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αναγνωρίζεται ως ένα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο οίκος αναγνώριζε με χθεσινή του ανακοίνωση, ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν και την κεφαλαιακή τους βάση αλλά και την κερδοφορίας τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο είναι ζητούμενο αν η DBRS θα ξεπεράσει τους ενδοιασμούς της και θα κάνει την κρίσιμη αναβάθμιση ή θα αρκεστεί στο να βελτιώσει την αξιολόγηση της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική”.

Ερωτήματα σχετικά με την Moody’s

Μια εβδομάδα μετά την DBRS, στις 15 του μήνα, θα αξιολογήσει την οικονομία ο μεγαλύτερος από τους οίκους αξιολόγησης, η αμερικανική Moody’s, η οποία είναι η πιο διστακτική απέναντι στην Ελλάδα, αφού διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην Βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική εδώ και περίπου 2,5 χρόνια.

Την ίδια μέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της οικονομίας από τη Moody’s, στο Eurogroup θα γίνεται αποδεκτή η πρόταση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα άλλη μια διπλή δόση ύψους 5,3 δις ευρώ, από το διμερές δάνειο των 32,3 δις ευρώ που πήρε η Ελλάδα το 2010 απευθείας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, πριν μπει στο πρώτο μνημόνιο. Μάλιστα, υπέρ της ελληνικής πρότασης θα γνωμοδοτήσει θετικά και ο ESM, ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας.

Πάντως, οι μεγαλύτερες προσδοκίες για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα συγκεντρώνονται στην αξιολόγηση που θα κάνει οίκος Standard & Poors, ο οποίος έχει κατατάξει στην Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ+ με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο