Πολιτική

Η Μενδώνη απέναντι σε συνδικαλιστικές ακροβασίες

Στο στόχαστρο μιας ακραίας επίθεσης βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού.

Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και στον συνδικαλισμό χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων την απόφαση της Λίνας Μενδώνη με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Ερμού που στέγαζε τα γραφεία του.

Πού είδε η επικεφαλής του συλλόγου αρχαιολόγων το πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και στον συνδικαλισμό;

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει την παραχώρηση καθορίστηκε από συγκεκριμένους λόγους που αφορούσαν την παραβίαση των όρων της αρχικής σύμβασης (1982). Αυτό αφορούσε μόνο τη νομιμότητα. Δεν είναι “εκδικητική” πράξη, δεν είναι “αντιδημοκρατική” και δεν είναι κανένα από τα διάφορα κοσμητικά που επισυνάπτουν στους ισχυρισμούς τους τα τελευταία 24ωρα όσοι επιτίθενται στην Λίνα Μενδώνη.

Παραβιάζεται η “ελευθερία της έκφρασης” όταν παραβιάζονται συμφέροντα δημόσιας ιδιοκτησίας; Αποτελεί “συνδικαλισμό” η διοργάνωση εκδήλωσης για το ναυάγιο των μεταναστών στην Πύλο; Όταν η εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τα επιστημονικά, εργασιακά ή οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων μελών του ΣΕΑ, ούτε με την εθνική αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία ή την πολιτιστική κληρονομιά;

Πώς εννοείται από την ηγεσία του συλλόγου αρχαιολόγων η ελευθερία της έκφρασης; Ποιο ήταν το αντικείμενο της λογοκρισίας. Αν επρόκειτο για μια εκδήλωση σχετικά με τα ναυάγια, θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί σε ένα κτίριο που θα είχε νοικιάσει ο σύλλογος για το σκοπό αυτό. Και το κόστος της εκδηλώσεως θα επωμίζονταν προδήλως τα μέλη του συλλόγου.

Η απόφαση επιστροφής του κτιρίου στο υπ. Πολιτισμού, ελήφθη, επειδή ένας σύλλογος, εν προκειμένω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραβίασε όσα προέβλεπε η απόφαση του 1982 με την οποία του είχε παραχωρηθεί, επινοικιάζοντάς το σε τρίτα πρόσωπα, χωρίς αυτό να περιλαμβάνεται στην αρχική συμφωνία.

Και η παρανομία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς με την κίνηση αυτή ο ΣΕΑ αποκόμισε έσοδα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της υπ. Πολιτισμού, επιτρέποντας την οργάνωση εκδηλώσεων στον συγκεκριμένο χώρο που ουδεμία σχέση έχουν με το επιστημονικό αντικείμενο του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Λίνα Μενδώνη δέχθηκε πυρά, λάσπη και πόλεμο από συνδικαλιστές, μέλη της αντιπολίτευσης και γενικά ανθρώπους που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις επιλογές της στον τομέα του πολιτισμού. Κανείς δεν προσπάθησε να τους φιμώσει. Από αυτούς που διαφώνησαν και δεν “σιώπησαν”, ποιοι τιμωρήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο;

Κανείς δεν αποκλείει το δικαίωμα κανενός να κάνει ό,τι θέλει, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου, μιας συμφωνίας ή του νόμου. Το ερώτημα είναι γιατί η δικαιοσύνη πρέπει να είναι με το μέρος εκείνων που αγνοούν τους όρους της παραχώρησης, θεωρούν δικαίωμά τους να την παραβιάζουν και μάλιστα κατηγορούν τον οργανισμό που χορήγησε την παραχώρηση για επίθεση και εκδικητική έξωση; Από πότε η επιβολή της νομιμότητας βλάπτει την “ελευθερία της έκφρασης”;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο