SPOTLIGHTS

Είναι αυτή η ανακάλυψη που θα αλλάξει την ηλεκτροκίνηση;

Η δημοσίευση που έκαναν Κορεάτες ερευνητές στα τέλη Ιουλίου σχετικά με την δημιουργία του LK-99, ενός κεραμικού υλικού που μπορεί να λειτουργήσει ως υπεραγωγός, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει υποστεί η επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό. 

Η ηλεκτροκίνηση είναι σαφές πως δεν είναι μια μόδα της εποχής ή κάτι παρωδικό. Χρειάζεται ωστόσο κάτι επαναστατικό, όπως μια μεγάλη ανακάλυψη, ώστε να μπορέσει να γίνει όσο μαζική είναι η ήδη αρκετά προηγμένη, τεχνολογία θερμικών κινητήρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, χιλιάδες επιστήμονες σε εκατοντάδες εταιρείες, αναζητούν λύσεις και εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές.

Η δημοσίευση που έκαναν Κορεάτες ερευνητές στα τέλη Ιουλίου σχετικά με την δημιουργία του LK-99, ενός κεραμικού υλικού που μπορεί να λειτουργήσει ως υπεραγωγός, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει υποστεί η επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό. Όχι άδικα, όπως φαίνεται διότι αν είναι πραγματικότητα η ανακάλυψή τους και λειτουργεί όπως περιγράφεται στα papers που δημοσίευσαν, τότε η οπτική μας πάνω στην ηλεκτρική ενέργεια θα είναι τόσο διαφορετική που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Τι ανακάλυψαν οι Κορεάτες; 

Οι επιστήμονες του Quantum Energy Research Center στην Σεούλ της Νότιας Κορέας δημιούργησαν ένα νέο υλικό που συμπεριφέρεται σαν αγωγός σε υψηλές θερμοκρασίες και σε ατμοσφαιρική πίεση. Το έφτιαξαν από μόλυβδο, χαλκό, φώσφορο και οξυγόνο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ατμοσφαιρική πίεση, όπως υποστηρίζουν και οι εφαρμογές του θα είναι αμέτρητες αν αποδειχτεί πραγματικότητα η ανκάλυψη.

Όπως περιγράφει πολύ καλύτερα από ό,τι θα το κάναμε εμείς, ο Άγης Βερούτης στο Capital.gr, “το υλικό δημιουργεί κβαντικά πηγάδια (quantum wells) χάρη στην κρυσταλλική δομή του, ώστε να διακτινίζει ενα ηλεκτρόνιο από τη μια πλευρά του υπεραγωγού στην άλλη, με μηδενική ηλεκτρική αντίσταση από το κεραμικό υλικό.”.

Εφαρμογές στην ηλεκτροκίνηση

Η φόρτιση των μπαταριών που χρησιμοποιούνται για τους ηλεκτροκινητήρες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θέλει πολύ χρόνο γιατί υπάρχουν τεράστιες θερμικές απώλειες λόγω αντίστασης. Επίσης διότι δημιουργούνται δενδρίτες στο εσωτερικό ηλεκτρολύτη ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο της μπαταρίας.

Με δεδομένες τις πιθανές καινούργιες εφαρμογές, αν αποδειχθεί πραγματική αυτή η ανακάλυψη, μια μπαταρία που σήμερα χάνει το 33% του φορτίου της σε θερμικές απώλειες στους αγωγούς και τους ηλεκτροκινητήρες, θα έχει πλέον 1,5 φορά το διαθέσιμο φορτίο από πριν. 

Η κινητική ενέργεια επιστρέφει στις μπαταρίες με το μαγνητικό “φρενάρισμα” όταν επιβραδύνει το όχημα χρησιμοποιώντας τους ηλεκτροκινητήρες ως γεννήτριες. Μόνο οι απώλειες από την τριβή με την ατμόσφαιρα χάνονται πραγματικά όταν δεν υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση.

Ένας ηλεκτροκινητήρας με ηλεκτρομαγνήτες από υπεραγώγιμες περιελίξεις δεν έχει θερμικές απώλειες ανεβάζοντας το συντελεστή απόδοσης στο θεωρητικό όριο. Επιτρέπει δε πολύ υψηλότερη πυκνότητα ισχύος αφού χωρίς θερμική απώλεια δεν κινδυνεύει να λιώσει η περιέλιξη λόγω θερμότητας σε υψηλή ισχύ.

Πηγή: topgeargreece.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο