Έκθεση της τράπεζας UBS που τοποθετεί τη Γαλλία στο βήμα των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους προκάλεσε την αγανάκτηση αρκετών αριστερών πολιτικών, οι οποίοι καταγγέλλουν την έκρηξη των ανισοτήτων και την πολιτική του Εμμανουέλ Μακρόν.
« Οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι μπορούν να πουν ευχαριστώ στα φορολογικά δώρα του Μακρόν », αντέδρασε στο X (πρώην Twitter) η επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Ομπρί.
Η «Global Wealth Report», ετήσια έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (15 Αυγούστου), μετράει το 2022 περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γαλλία των οποίων τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια (περίπου 915.000 ευρώ).
Ένας αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, με 25.000 επιπλέον εκατομμυριούχους, αλλά παραμένει σταθερός για δύο χρόνια, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές της Credit Suisse – που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την UBS.
« Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 300.000 άστεγοι, 10 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι, ένας στους δύο Γάλλους αναγκάζεται να παραλείψει ένα γεύμα », ο αγανακτισμένος βουλευτής Τόμας Πόρτες.
Ο Olivier Faure, εστιάζει σε ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης: στους 3.890 «υπερπλούσιους», που έχουν κληρονομιά άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. « Ποιοι είναι οι λεηλατημένοι; », προσποιείται ότι αναρωτιέται ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αντιτάσσει αυτούς τους εκατομμυριούχους στα 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας.
Άλλοι, όπως η οικολόγος Sandrine Rousseau, κοροϊδεύουν την εικόνα της « δημοσιονομικής κόλασης » που συνδέεται τακτικά με τη Γαλλία, για να κουνήσουν καλύτερα το δάχτυλο στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. « Αυτή είναι η αμερικανοποίηση της Γαλλίας που επιβλήθηκε με την αναγκαστική πορεία του Εμμανουέλ Μακρόν ».
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα δεν είναι η μόνη γωνία επίθεσης από την αριστερά, η οποία καταγγέλλει τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον « πρόεδρο των πλουσίων » από την αρχή της θητείας του και ειδικότερα την κατάργηση του φόρου περιουσίας.
Η περιουσία προσωπικοτήτων όπως ο Bernard Arnault, επικεφαλής του ομίλου LVMH, ο οποίος αμφισβητεί τακτικά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με τον Elon Musk, προβάλλεται επίσης ως απόδειξη της ανισότητας.
« Η οικογένεια Arnault επωφελήθηκε από επιπλέον 2,9 δισεκατομμύρια μερίσματα φέτος. […] Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανομή του πλούτου, ώστε να ζούμε όλοι καλύτερα », δήλωσε ο βουλευτής της επαναστατικής αριστεράς Alexis Corbière στο Europe 1.
Μόνο 400.000 το 2000, οι Γάλλοι εκατομμυριούχοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η UBS.