Νέες χειροπέδες σε επιχειρηματίες σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο. Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες του Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση αιγιαλού, χθες Πέμπτη 17 Αυγούστου, σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο, συνελήφθησαν από κλιμάκια ελέγχων είκοσι δύο άτομα, ως ιδιοκτήτες-υπεύθυνοι-νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ισχύουσες διατάξεις.
Συγκεκριμένα, οι διαπιστωθείσες παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.
Ποιος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης
Ο Καλλικράτης, έγινε για να υπάρξουν ισχυροί Δήμοι, τουλάχιστον ικανοί να μετρήσουν μια παραλία και να αποφανθούν οτι ο τάδε την έχει καταπατήσει κατά τόσα μέτρα. Από εκεί και πέρα, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταβιβάσει το σήμα αλλού, Αστυνομία, εισαγγελέα κλπ, οι οποίοι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά η αποτυχία μετρήματος από τις τοπικές αρχές, είναι μια ακόμη κραυγαλέα πολιτική και διοικητική αποτυχία του συστήματος Καλλικράτης. Ούτε να μετρήσουν δεν μπορούν οι τοπικοί Δήμοι, τι μπορούμε άραγε να περιμένουμε για σοβαρότερα θέματα; Κι έχουν μαζευτεί ήδη πολλά, τόσα πολλά που κάνουν τη ζωή στην ύπαιθρο καθόλου πια ελκυστική: παιδεία, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα, φροντίδα ηλικιωμένων, προσέλκυση επιχειρήσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας, προστασία περιβάλλοντος για να αναφέρουμε μερικά.
Δεδομένου οτι όλοι μας συμφωνούμε οτι το σύστημα διοίκησης της χώρας χρειάζεται γενική και ουσιαστική αναδιοργάνωση, μια σκέψη θα ήταν να ξεκινούσε όλη αυτή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αλλάξουμε δηλαδή αυτό το περίφημο «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο» σε «τα παράπονά σας στο Γραμματέα του Δήμου». Δηλαδή να φύγουμε από το σημερινό καθεστώς που οι πάντες περιμένουν από το Δήμαρχο να τοποθετηθεί επί παντός επιστητού και να κατευθύνει ανάλογα όλες τις υπηρεσίες, σε επαγγελματικά στελέχη με ευθύνες. Λες και ο Δήμαρχος είναι κατάλληλος για το γραφείο κίνησης οχημάτων καθαριότητας, για προιστάμενος εργοταξίου τεχνικών έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, ή για υπεύθυνος προσωπικού του Δήμου, για να αναφέρουμε ένα μέρος από τις αρετές που χρειάζεται να διαθέτει σήμερα ένα Δήμαρχος.