Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία που κοντράρει την πραγματικότητα, το θέατρο μιας δήθεν σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και το διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι ο κοινός τρόπος των άκρων, που απεχθάνονται το επιχειρείν, την ελεύθερη οικονομία και που όταν βρεθούν στην εξουσία, τσακίζουν την παραγωγική μεσαία τάξη, η οποία στο τέλος πληρώνει το μάρμαρο των αλλοπρόσαλλων πολιτικών.
Οι μονομερείς αποφάσεις της πρωθυπουργού της Ιταλίας να επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες και να επιβάλει πλαφόν στα αεροπορικά εισιτήρια προκάλεσαν συντριβή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και σοβαρές αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική της γειτονικής μας χώρας.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει έρθει σε αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό και στις Βρυξέλλες προκειμένου να καλύψει πολιτικές και διαχειριστικές αδυναμίες της, να προωθήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να υλοποιήσει στόχους που σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Τζόρτζια Μελόνι υπερηφανεύεται για τον «ηρωισμό» της απόφασής της να επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες.
Αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη για την υπονόμευση της αξιοπιστίας της Ιταλίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διευρύνει την πολιτική της απήχηση σε ένα κοινό που προσελκύεται από τη μέγιστη πλάνη, μιας δήθεν αντισυστημικής μάχης με τους πλουσίους και ισχυρούς προς όφελος των φτωχών και των μεσαίων.
Στην πραγματικότητα, η τρικομματική κυβέρνηση της Μελόνι δεν έχει διασφαλίσει ότι η Ιταλία θα αξιοποιήσει τα 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι τον Ιούνιο είχαν απορροφηθεί μόνο 23 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του μήνα η Ρώμη πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες την πρότασή της για μερική αναθεώρηση του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έμπρακτη ομολογία αποτυχίας που θα στερήσει με μαθηματική ακρίβεια από την Ιταλία πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Αποτυχία η οποία χρειάζεται ένα προπέτασμα αντισυστημικού καπνού για να κρυφτεί.