Ισπανία: Τι σημαίνει η εκλογή σοσιαλίστριας προέδρου της Βουλής
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: TOVIMA.GR - ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ: ΚΛΑΣΙΚΑ ΩΡΑΙΟΣ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε το πρώτο του στοίχημα κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου επιτυγχάνοντας την εκλογή της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμαγκόλ στην προεδρία του κοινοβουλίου.
Xάρη στην συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το κόμμα Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλωνία) που εκπροσωπεί την σκληρή πτέρυγα των καταλανών αυτονομιστών, της οποίας ηγείται ο εξόριστος στο Βέλγιο, Κάρλες Πουτζντεμόν, η 52χρονη Αρμαγκόλ εξασφάλισε 178 ψήφους, δύο περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα του Κάρλες Πουτσντεμόν θεωρείται σημαντική διότι αποτελεί θετική ένδειξη για τις πιθανότητες του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει εντολή σχηματισμού τις επόμενες ημέρες και να αποφευχθεί νέα προσφυγή σε εκλογές τους επόμενους μήνες.
Το JxCat έσπευσε να διευκρινίσει στην ιστοσελίδα του μετά την ψηφοφορία ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνει τέσσερα σημεία. Το πρώτο είναι «η αναγνώριση της καταλανικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Την πρόταση έκανε ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ ποντάροντας στο γεγονός ότι η Ισπανία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους και υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει αυτήν την θέση για να επιτύχει την ανακήρυξη των καταλανικών επίσημη γλώσσας της ΕΕ.
«Καμία σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης»
Η συμφωνία δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του JxCat, που προβάλλει δύο βασικές διεκδικήσεις: αμνηστία για όλους όσοι έχουν καταδικασθεί για την απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας και δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.
Για λόγους τόσο νομικούς όσο και πολιτικούς, είναι αδιανόητο για τον Σάντσεθ να αποδεχθεί τις απαιτήσεις αυτές. Κατά συνέπεια, ο Κάρλες Πουτσντεμόν εγκατέλειψε προς το παρόν τις διεκδικήσεις του, αρκούμενος σε χειροπιαστά κέρδη.
Το κόμμα του προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του ότι «η συμφωνία αυτή περιορίζεται» στην εκλογή του προεδρείου της Βουλής «και δεν έχει καμία σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης» προς τον επόμενο πρωθυπουργό, η οποία και θα είναι η βασική μάχη των αυτονομιστών.
Με λίγα λόγια, η σημερινή συμφωνία δεν σημαίνει ότι το JxCat θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ αν και όταν παρουσιασθεί ενώπιον της ισπανικής βουλής.
«Στόχος του Junts είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας και όλες οι συμφωνίες που συνυπογράφονται από το κόμμα υπηρετούν την προώθηση αυτού του σκοπού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
Συντριπτική αποτυχία του Φεϊχό
Παρά την σαφή αυτή προειδοποίηση, ο ορίζοντας έχει γίνει από σήμερα πολύ φωτεινότερος για τον Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα μάλιστα που ο πολιτικός του αντίπαλος, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, που διεκδικεί επίσης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γνώρισε συντριπτική ήττα κατά την σημερινή συνεδρίαση της βουλής.
Η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής, η Κούκα Γκαμάρα, ήλπιζε να λάβει 172 ψήφους και ενδεχομένως να νικήσει σε περίπτωση αποχής των βουλευτών του JxCat από την ψηφοφορία. Τελικά, δεν εξασφάλισε παρά 139 ψήφους, τις 137 ψήφους των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος και δύο ψήφους μικρών τοπικών κομμάτων.
Οι 33 βουλευτές του ακροδεξιού Vox, στην υποστήριξη των οποίων πόνταρε το Λαϊκό Κόμμα, αποφάσισαν τελικά να ψηφίσουν υπέρ του δικού τους υποψηφίου. εκθέτοντας στο φως τις τεταμένες και επισφαλείς σχέσεις ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox.
Από την επομένη των εκλογών της 23ης Ιουλίου, που έφεραν νικητή το Λαϊκό Κόμμα , με ποσοστό όμως πολύ υποδεέστερο του αναμενομένου, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ζητά το δικαίωμα να παρουσιασθεί ενώπιον των βουλευτών για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το επιχείρημα ότι το κόμμα του διαθέτει τις περισσότερες έδρες στην βουλή.
Ο Πέδρο Σάντσεθ του έδωσε σήμερα ηχηρή απάντηση δηλώνοντας ότι «στην Ισπανία κυβερνά όποιος εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη», δηλαδή όποιος εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος ότι ασκεί πιέσεις προς τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, ο οποίος και θα επιλέξει το πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Από την άποψη αυτή, η σημερινή ψηφοφορία έδειξε ότι ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό δεν διαθέτει κανέναν βέβαιο σύμμαχο και άρα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού ακόμη και το Vox τον εγκατέλειψε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας