Οικονομία

Ελλάδα: Προς υψηλότερο πλεόνασμα και μεγαλύτερο ΑΕΠ

Ανοδική η αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας.

Σταθερά ανοδική διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αν κρίνει κανείς από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου και ειδικότερα την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 2,34 δισ. ευρώ που καταγράφεται για το επτάμηνο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν δινόταν η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι όσοι κάνουν τη δήλωσή τους μέχρι και το τέλος του μήνα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μια διπλή πρώτη δόση. Τότε, η υπέρβαση μπορεί να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ έστω και σε ταμειακή βάση.

Ως γνωστόν, η πορεία των φορολογικών εσόδων αποτελεί ένα είδος “πρόδρομου δείκτη” και για την πορεία του ΑΕΠ. Τα αυξημένα έσοδα προήλθαν από την αύξηση των εισπράξεων έμμεσων αλλά και άμεσων φόρων. Ακόμη και αν από την υπέρβαση των εσόδων αφαιρεθούν τα 470 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 και 360 εκατ. από φόρο εισοδήματος του περασμένου έτους (εγγράφονται στα έσοδα του 2022 ) και οι επιστροφές φόρων ύψους 636 εκατ. ευρώ, η υπέρβαση των εσόδων για το επτάμηνο ήταν 876 δισ. Θεωρητικά, η αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ φέρνει στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα είναι σημαντικά υψηλότερη από το 2,1% που ήταν η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Τούτο με δεδομένο ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ΑΕΠ το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε και από 1,4 δις ευρώ που είναι το κέρδος από τις μειωμένες σε αξία εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων σε σχέση με το 2022.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. 

Το δεύτερο θετικό μήνυμα από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού ήταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 3,55 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,83 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, ο στόχος που έχει θέσει για φέτος το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ δηλαδή 2,45 δισ. ευρώ. Με τα αποτελέσματα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φτάσει στο 1,55% του ΑΕΠ, άρα έχουμε ξεπεράσει τον στόχο από τα μέσα του χρόνου.

Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα δυσμενείς εξελίξεις τους επόμενους μήνες (κάτι που συγκεντρώνει προς το παρόν μικρές πιθανότητες) και όταν καταγραφούν και τα έσοδα του Αυγούστου, το ΥΠΟΙΟ θα έχει διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αρκετά πριν από το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις για το 2024, το 2023 δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο