Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη βία κατά των ανθρωπιστών
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: UNRIC.ORG - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Εξήντα δύο εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί στον κόσμο από την αρχή του έτους, κατήγγειλε την Πέμπτη ο ΟΗΕ που ετοιμάζεται να τιμήσει, 20 χρόνια μετά, την επέτειο της αιματηρής επίθεσης στα κεντρικά του γραφεία στη Βαγδάτη.
Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας στις 19 Αυγούστου, την ημερομηνία αυτής της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το 2003 που σκότωσε 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Ιράκ, και τραυμάτισε περίπου 150 ντόπιους και ξένους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εκτός από τους 62 εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που σκοτώθηκαν από τον Ιανουάριο σε ζώνες συγκρούσεων, 84 τραυματίστηκαν και 34 απήχθησαν, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων Ασφαλείας του Aid Worker που συνέταξε η βρετανική εταιρεία συμβούλων Humanitarian Outcomes.
Μέχρι το 2022, 116 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια είχαν σκοτωθεί.
Για αρκετά χρόνια, το Νότιο Σουδάν ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους ανθρωπιστές. Μέχρι τις 10 Αυγούστου, καταμετρήθηκαν 40 επιθέσεις εναντίον τους, έχοντας σκοτώσει 22, δήλωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).
Το Σουδάν βρίσκεται πολύ πίσω, με 17 επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που σκότωσαν 19 από τον Ιανουάριο. Τόσο υψηλά νούμερα δεν είχαν καταγραφεί σε αυτή τη χώρα από τη σύγκρουση στο Νταρφούρ μεταξύ 2006 και 2009.
Άλλες χώρες όπου έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας περιλαμβάνουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, τη Σομαλία, την Ουκρανία και την Υεμένη.
«Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι πέρα από την κατανόηση », λυπάται μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Médecins du Monde, Action contre la Faim (ACF) και Handicap International.
Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει συστάσεις για τη διασφάλιση του σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ ΜΚΟ και ομάδων εργασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Κάθε χρόνο, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που σκοτώνονται σε επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ντόπιοι υπάλληλοι, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ασφάλειας ΜΚΟ (Inso).
« Ο σύγχρονος πόλεμος και η ασύμμετρη φύση της σύγκρουσης συνέβαλαν σε αυτή τη βία», ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, οι ΜΚΟ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για δαπάνες που σχετίζονται με την ασφάλεια. «Οι δωρητές πρέπει να καλύψουν καλύτερα το κόστος που σχετίζεται με την ασφάλεια των εργαζομένων μας» , παρακαλεί σε αυτήν την έκθεση ο Frédéric Penard, Γενικός Διευθυντής της ACF.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστίας και η επίθεση του 2003 στο ξενοδοχείο Canal, όπου βρισκόταν η έδρα του ΟΗΕ στην ιρακινή πρωτεύουσα, “θα είναι πάντα μια στιγμή ανάμεικτων και ακόμα ζωντανών συναισθημάτων για εμένα και πολλούς άλλους ανθρώπους “, δήλωσε ο επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. .
«Κάθε χρόνο, σχεδόν έξι φορές περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώνονται κάνοντας το καθήκον τους σε σύγκριση με εκείνους που πέθαναν εκείνη τη μαύρη μέρα στη Βαγδάτη, και η συντριπτική πλειονότητα είναι ντόπιοι ανθρωπιστές», είπε . . «Η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα πληγώνει τη συλλογική μας συνείδηση».
Με έναν αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, ο ΟΗΕ λέει ότι εργάζεται για να βοηθήσει περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους τώρα, δέκα φορές περισσότερο από ό,τι το 2003.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας