Στέλνοντας μετανάστες στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο καταστρέφει τους δεσμούς με την Κεντρική Ασία
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Ένας νεαρός Ουζμπέκος ονόματι Fakhriddin πέθανε στην Ουκρανία έχοντας στρατολογηθεί από μια ρωσική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, για να εργαστεί σε ένα κατασκευαστικό έργο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία. Ο Fakhriddin, ο οποίος πέθανε όταν μια οβίδα χτύπησε την τοποθεσία στην οποία εργαζόταν, είναι ένα από τα τελευταία θύματα της πρακτικής της Ρωσίας να χρησιμοποιεί ιθαγενείς της Κεντρικής Ασίας όχι μόνο στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, αλλά και στην ανοικοδόμηση κατεχόμενων εδαφών που έχουν διαλυθεί από τις μάχες.
Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Ασία προσλαμβάνονται για να εργαστούν σε ρωσικά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, παρά τις επικίνδυνες συνθήκες και τις προειδοποιήσεις των κυβερνήσεών τους να μην πάνε στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων από τον πόλεμο πόλεων όπως η Μαριούπολη και το Ντόνετσκ. άλλοι σκάβουν χαρακώματα και μαζεύουν πτώματα στην πρώτη γραμμή. Στις μετανάστριες από την Κεντρική Ασία προσφέρονται επίσης θέσεις εργασίας σε στρατιωτικά νοσοκομεία, καντίνες και εργοστάσια στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία.
Οι κενές θέσεις δημοσιεύονται σε μεγάλους ιστότοπους απασχόλησης όπως το Headhunter και ο ιστότοπος αγγελιών Avito, καθώς και σε ορισμένους περιφερειακούς ιστότοπους απασχόλησης και κοινοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε κοινότητες μεταναστών ή διαφημίζονται απευθείας από κατασκευαστικές εταιρείες. Οι εργοδότες υπόσχονται να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού στην Ουκρανία, τη διαμονή, τα γεύματα και τις στολές. Οι μισθοί κυμαίνονται από 2.000 έως 3.300 δολάρια το μήνα: σημαντικά περισσότερα από όσα μπορούν να κερδίσουν οι εργάτες στη Ρωσία.
Ωστόσο, παρά τις δελεαστικές υποσχέσεις, οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία όπως και στην ίδια τη Ρωσία: ανθυγιεινές συνθήκες, μη θερμαινόμενους χώρους διαβίωσης και κακή μεταχείριση από τους εργοδότες. Πολλαπλές μαρτυρίες δείχνουν ότι οι μετανάστες είτε αμείβονται λίγο είτε δεν πληρώνονται καθόλου. Ορισμένοι απογοητευμένοι εργάτες που προσπάθησαν να φύγουν από την Ουκρανία δεν επετράπη από Ρώσους συνοριοφύλακες να εισέλθουν ξανά στη Ρωσία, αναγκάζοντάς τους να συνεχίσουν να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες στην πρώτη γραμμή ενώ αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη από το Κίεβο και τις κυβερνήσεις της χώρας τους για συμμετοχή στην εισβολή.
Αυτές οι εχθρικές συνθήκες στην ανατολική Ουκρανία θέτουν σε δύσκολη θέση τους εργατικούς μετανάστες της Κεντρικής Ασίας και τις κυβερνήσεις τους. Ο πληθυσμός της Κεντρικής Ασίας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της πριοχής να είναι πλέον κάτω των τριάντα ετών. Η έλλειψη επιλογών απασχόλησης και τα υπανάπτυκτα εκπαιδευτικά συστήματα σε συνδυασμό με τις οικονομίες που καταστράφηκαν από τον νεποτισμό, την πανδημία COVID-19 και τη φυγή κεφαλαίων σημαίνουν ότι πολλοί νεότεροι από την Κεντρική Ασία αναγκάζονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα εκείνες του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, έχουν συνηθίσει να εξάγουν πλεονάζουσα εργατική ικανότητα προκειμένου να παράγουν τα τόσο αναγκαία έσοδα για τα νοικοκυριά μέσω εμβασμάτων, να ανακουφίσουν την εγχώρια πίεση για δημιουργία θέσεων εργασίας και να παρέχουν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Πολιτικά, η μετανάστευση χρησιμεύει ως βαλβίδα πίεσης που αποτρέπει τη συσσώρευση κοινωνικής και πολιτικής απογοήτευσης που τροφοδοτείται από την ανεργία και βοηθά τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα να παραμείνουν στην εξουσία.
Η Ρωσία παραμένει ο πρωταρχικός προορισμός για αυτούς τους εργάτες μετανάστες. Η εξοικείωση με τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό που πηγάζει από το κοινό σοβιετικό παρελθόν, τη γεωγραφική εγγύτητα και την έντονη ανάγκη της Ρωσίας για εργάτες μετανάστες συνεχίζει να κρατά την Κεντρική Ασία στην τροχιά της Μόσχας. Οι βελτιωμένες διαδικασίες για την απόκτηση υπηκοότητας για υψηλά καταρτισμένο προσωπικό από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως γιατροί και μηχανικοί, προσθέτουν στη γοητεία της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε εκείνους από το Τατζικιστάν και την Κιργιζία, τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από εμβάσματα στην περιοχή.
Μετά από μια πτώση που προκλήθηκε από την πανδημία, ο αριθμός των Κιργίζιων, Τατζίκων και Ουζμπέκων που είναι εγγεγραμμένοι για εργασία στη Ρωσία κορυφώνεται ξανά. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών, έως και 978.216 Κιργίζιοι, 3.528.319 Τατζίκοι και 5.837.363 Ουζμπέκοι εισήλθαν στη Ρωσία με σκοπό να εργαστούν το 2022. αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό πέντε ετών.
Τώρα η οικονομική ύφεση στη Ρωσία και η πίεση για εργασία στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία μπορεί να συμβάλουν σε αλλαγές στα περιφερειακά πρότυπα μετανάστευσης εργατικού δυναμικού – τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και από την κορυφή – που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ το Ουζμπεκιστάν έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για μετανάστες από το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν έχει αναδειχθεί ως δημοφιλής εναλλακτικός προορισμός στη Ρωσία για έναν αυξανόμενο αριθμό Ουζμπέκων, Τατζίκων και Κιργιζίων (οι ακριβείς αριθμοί είναι πιο δύσκολο να βρεθούν καθώς πολλοί μετανάστες εκμεταλλεύονται την έλλειψη βίζας απαιτήσεις για παράνομη εργασία και αποφυγή καταβολής φόρων).
Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας, που αντιμετωπίζουν εγχώριες πιέσεις να εμποδίσουν τους υπηκόους τους να πεθάνουν στην Ουκρανία, αναζητούν επίσης τρόπους για να μειώσουν την εργασιακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, διαφοροποιώντας τους μεταναστευτικούς προορισμούς και παρέχοντας στους μετανάστες περισσότερους πόρους. Το Ουζμπεκιστάν συνεργάζεται με το Κιργιστάν και το Καζακστάν για τη διμερή βελτίωση των μεταναστευτικών ροών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και της Βρετανίας συζήτησαν τη συνεργασία για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια ενός άλλου γύρου οικονομικών συνομιλιών. Η USAID μόλις άνοιξε ένα δεύτερο κέντρο διαβούλευσης στο Ουζμπεκιστάν για εργάτες μετανάστες, στη Σαμαρκάνδη. Στις αρχές του 2022, δημιουργήθηκε το Υπουργείο Εργασίας της Κιργιζίας ένα κέντρο για την απασχόληση στο εξωτερικό. Αργότερα το ίδιο έτος, οι κυβερνήσεις της Κιργιζίας και της Νότιας Κορέας υπέγραψαν μια συμφωνία που εγγυάται πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Κιργίζους υπηκόους στη Νότια Κορέα.
Αυτή η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι μέρος της αργής επανευθυγράμμισης της Κεντρικής Ασίας μακριά από την καθολική εξάρτησή της από τη Ρωσία: ένας λεπτεπίλεπτος χορός που πρέπει να εκτελέσουν οι περιφερειακές κυβερνήσεις χωρίς να ανταγωνίζονται άμεσα την πρώην μητρόπολη.
Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας αρνήθηκαν να σταθούν στο πλευρό της Ρωσίας στην καταδίκη του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τα σχέδια περιφερειακής ολοκλήρωσης της Ρωσίας είναι απίθανο να επεκταθούν, καθώς το Ουζμπεκιστάν συνεχίζει να απορρίπτει προσκλήσεις για ένταξη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και οι ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αποδυναμώσει τη φήμη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Μόσχας. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κεντρικής Ασίας τον Φεβρουάριο καλωσόρισαν τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην πρώτη δέσμευση υπουργικού επιπέδου της Διπλωματικής Πλατφόρμας C5+1 – η οποία αντιπροσωπεύει τη δέσμευση των ΗΠΑ με το Καζακστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν – στην περιοχή από τότε που ιδρύθηκε το 2015.
Αυτή η αναπροσαρμογή μπορεί να φανεί και στο πολιτιστικό μέτωπο: η δημοτικότητα της ρωσικής γλώσσας μειώνεται, ενώ οι τοπικές γλώσσες τυγχάνουν αυξανόμενου ενδιαφέροντος μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι τοπικές κυβερνήσεις μειώνουν τον αριθμό των μαθημάτων ρωσικής γλώσσας στα σχολεία και μετονομάζουν δρόμους. Το ζήτημα της αποαποικιοκρατείας και της αντιαποικιακής αλληλεγγύης είναι πιο σημαντικό από ποτέ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Συνεχίζοντας να βασίζεται στις εθνοτικές μειονότητες της Ρωσίας και στους ξένους εργάτες μετανάστες για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά του στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο καταστρέφει ακούσια τους δεσμούς με τις πρώην αποικίες του. Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο περισσότερα κίνητρα θα έχουν οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας να διαχειριστούν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία στην εξαγωγή της περίσσειας εργασίας τους. Είναι δύσκολο να δεις την Κεντρική Ασία να εγκαταλείπει εντελώς τη Ρωσία, αλλά η σχέση είναι βέβαιο ότι θα γίνει πιο λεπτή και λιγότερο μονόπλευρη τους επόμενους μήνες.
Πηγή: carnegie Europe,Του Sher Khashimov
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας