Κόσμος

Economist: Η Γερμανία από οικονομικός γίγαντας πολύπαθος ασθενής

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της.

Το δοξασμένο οικονομικό μοντέλο της χώρας μοιάζει αδύναμο να παράγει την ανάπτυξη, που οι Γερμανοί έχουν μάθει να προσμένουν.

Όπως γράφει σχετικό άρθρο του Economist, πρόκειται για μια χώρα σε μεγάλη αμηχανία, η οποία βρίσκεται εκτεθειμένη σε καταστάσεις, που δεν μπορούσε να προβλέψει, όπως είναι ο πόλεμος στην Ευρώπη και η επιβράδυνση στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Γερμανία θα είναι η μόνη χώρα από την ομάδα των 7 πλουσιότερων που απαρτίζουν την G7, η οικονομία της οποίας θα συρρικνωθεί τη φετινή χρονιά.

Και όπως προβλέπεται και την επόμενη 5ετία θα βρίσκεται πίσω από την «ουρά» των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, δηλαδή η Γερμανία αντιμετωπίζει μια εύθραυστη βιομηχανία μπροστά στον ξένο ανταγωνισμό και τις γεωπολιτικές διαμάχες, ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές αποδεικνύεται δύσκολος και το εργατικό δυναμικό γερνάει κάθε χρόνο που περνάει.

Σήμερα η γερμανική ανεργία βρίσκεται στο 3%, η χώρα είναι πιο πλούσια και περισσότερο ανοιχτή, επιχειρηματολογούν τα στελέχη της. Οι Γερμανοί, ωστόσο, διαμαρτύρονται ολοένα και περισσότερο ότι η χώρα τους δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ενώ 4 στους 5 λένε ότι δεν είναι πια ένα δίκαιο μέρος για να ζει κανείς.

Για πολλά χρόνια, η υπεραπόδοση της Γερμανίας στις παλιές βιομηχανίες εξισορροπούσε την έλλειψη επενδύσεων της σε νέες.

Λόγω του εφησυχασμού και της εμμονής για δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν γίνει ελάχιστες δημόσιες επενδύσεις. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στην πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ της Γερμανίας είναι μόνο οι μισές από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Από όλες τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, η Γερμανία είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα. Μόνο πέρυσι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες ανήλθε σε 314 δισ. δολάρια. Κάποτε αυτή η σχέση καθοριζόταν από το κίνητρο του κέρδους, σήμερα τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Για παράδειγμα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν ήδη τη μάχη στην τεράστια αυτή ασιατική αγορά έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών.

Τέλος, στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, η Γερμανία βρίσκεται στο σκοτάδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας χρησιμοποιεί σχεδόν διπλάσια ενέργεια και εκπέμπει πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους αμέσως μεγαλύτερους καταναλωτές στην Ευρώπη, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο δεν αποτελεί πλέον επιλογή και η Γερμανία έχει απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια με μεγαλεπήβολους αυτοσκοπούς. Η έλλειψη επενδύσεων στα σχετικά δίκτυα και ένα αργό καθεστώς αδειοδότησης απειλούν να αποτρέψουν τη μετάβαση σε φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστών.

Συνολικά, η Γερμανία στερείται ολοένα και περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να ξανασηκωθεί. Η μεταπολεμική βρεφική έκρηξη θα οδηγήσει σε συνταξιοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζομένων τα επόμενα πέντε χρόνια. Περίπου 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες που δεν εργάζονται, είναι πιθανό να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Ήδη τα δύο πέμπτα των εργοδοτών διαμαρτύρονται για δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων. Στο Βερολίνο, ούτε καν οι μισές θέσεις εκπαιδευτικών δεν έχουν καλυφθεί σωστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο