Ο Ράμα εκτός του γεύματος ηγετών Δυτικών Βαλκανίων
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ
Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μη σταλεί πρόσκληση στον Έντι Ράμα για το δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, αλλά στον πρόεδρο της Αλβανίας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πρόκειται για μια κίνηση διπλωματική μεν, αλλά που συνιστά «μήνυμα» για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να τραβήξει το σχοινί στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που όχι μόνο συνεχίζει να είναι προφυλακισμένος, αλλά δεν του έχει επιτραπεί καν να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Η απόφαση της Αθήνας να σταλεί πρόσκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι αποτυπώνει τη στόχευση να σταλεί μήνυμα ενόχλησης για τον Εντι Ράμα, καθώς στην αντίστοιχη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, όπου επίσης ο πρόεδρος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και ο πρωθυπουργός έχει την πραγματική εξουσία, εστάλη πρόσκληση στον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι. Ενώ επιβεβαίωση ότι το «ρήγμα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων βαθαίνει αποτελεί το γεγονός ότι ο Αλβανός πρόεδρος γνωστοποίησε πως δεν θα την αποδεχθεί. Διπλωματικές πηγές εξηγούν πως η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί έναν διπλωματικό τρόπο να δείξει όχι μόνο στον κ. Ράμα αλλά και στους υπόλοιπους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται θέματα αρχών, όπως είναι η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στην περίπτωση του Μπελέρη θεωρεί πως καταπατά η Αλβανία.
Παρά το γεγονός πως η Αθήνα έχει στείλει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένως μήνυμα στα Τίρανα να σεβαστούν την ετυμηγορία των κατοίκων της Χειμάρρας και να σταματήσει η κράτηση του δημάρχου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τραβάει συνεχώς το σχοινί. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από τέσσερις ημέρες, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χειμάρρα υπέρ του φυλακισμένου δημάρχου, ο κ. Ράμα προχώρησε σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανάρτηση που δεν ήχησε καθόλου καλά στην Αθήνα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μεταξύ άλλων κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας «σουρεαλιστική» την προσπάθεια της Αθήνας, ενώ επιτέθηκε και στον Μαργαρίτη Σχοινά για την πρόσφατη παρέμβασή του κατηγορώντας την ελληνική πλευρά εν γένει –σε Αθήνα και Βρυξέλλες– για προσπάθεια «να παρουσιάσουν αυτό το θέμα για το οποίο επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη ως θέμα της ελληνικής μειονότητας».
Η ελληνική πλευρά έχει εντελώς αντίθετη άποψη βεβαίως, θεωρώντας πως η κυβέρνηση Ράμα είναι αυτή που παρενέβη στη Δικαιοσύνη επειδή το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα δεν ήταν αυτό που ανέμενε. Εν κατακλείδι, η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην καλέσει στο δείπνο τον Εντι Ράμα δείχνει πως έως ότου τα Τίρανα αντιληφθούν όσα λέει η Αθήνα, οι σχέσεις μπαίνουν στον πάγο. Μαζί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως πως περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελληνικής μειονότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας