Διεθνή

Στριμωγμένες και υπό πίεση οι «αρχές» των Τουρκοκυπρίων μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Πύλα

Στριμωγμένες και υπό πίεση οι «αρχές» των Τουρκοκυπρίων μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Πύλα

Πηγή Φωτογραφίας: slpress.gr, Μετά τα σοβαρά επεισόδια με πρωταγωνιστές Τουρκοκύπριους

Μετά τα σοβαρά επεισόδια με πρωταγωνιστές Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζώνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ακολούθησε καταδίκη των ενεργειών από ΟΗΕ και ΕΕ. «Αμετανόητος» ο Τατάρ

Στριμωγμένες και υπό πίεση βρίσκονται οι «αρχές» των Τουρκοκυπρίων, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη νεκρή ζώνη σε έδαφος υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η επίθεση υπαλλήλων κατασκευαστικής εταιρείας εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης έγινε στην ουδέτερη ζώνη μετά το χωριό Πύλα της επαρχίας Λάρνακας, όπου οι τουρκοκυπριακές αρχές ξεκίνησαν την κατασκευή δρόμου κατά παράβαση του status quo.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ καταγράφονται σκηνές έντασης και ξυλοδαρμών, ενώ μπουλντόζες που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους φαίνονται να μετακινούν αυτοκίνητα της UNFICYP. Τα σοβαρά επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αντρών του ΟΗΕ, οι οποίοι νοσηλεύονται, και την ειρηνευτική δύναμη να κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, αφού πρόκειται περί επίθεσης σε ειρηνευτές εν ώρα καθήκοντος.

Καταδίκες από ΕΕ, ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας 

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο καταδίκασε τα επεισόδια από την πρώτη στιγμή με λεπτομερή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επίσημη επιβεβαίωση των επεισοδίων στην Πύλα από την UNFICYP προκάλεσε κύμα αντιδράσεων διεθνώς, ενώ στο εσωτερικό η κυπριακή κυβέρνηση μετέφερε μέσω του εκπροσώπου της ότι προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες προς αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασαν τα επεισόδια σε κοινή δήλωσή τους, ενώ οι πρεσβείες τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψαν τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως τα έργα εντός της νεκρής ζώνης. Αργά χθες το βράδυ η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία έκανε ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση επαναφοράς των Τουρκοκυπρίων στην τάξη, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τις επισκέψεις τους στο Βορρά το Σαββατοκύριακο.

Την καταδίκη των τουρκοκυπριακών ενεργειών εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωσή του και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά να απομακρυνθεί άμεσα από τη νεκρή ζώη και να αποφεύγει αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στέφαν Ντουζάρικ, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την «διαχρονική έκκλησή» για αποφυγή «μονομερών ενεργειών» που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις αλλά και για αναζήτηση μιας «αμοιβαία αποδεκτής περαιτέρω πορείας» σύμφωνα με την dw.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments