Τη διπλωματία του Καμπ Ντέιβιντ «επιστράτευσε» για πρώτη φορά επί θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την εδραίωση της νεότευκτης τριμερούς συμμαχίας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα απέναντι σε μία ολοένα και πιο επιθετική και επεκτατική Κίνα, η οποία -μαζί με την κλιμακούμενη πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας– οδηγεί τις δύο ασιατικές δυνάμεις να παραμερίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος που ακόμη τις στοιχειώνουν μπροστά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η… Κίνα κατόρθωσαν αυτό που για πολλούς φάνταζε αδύνατο. Μία ιστορική σύνοδος κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, και του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ. Η επιλογή του προεδρικού θερέτρου του Καμπ Ντέιβιντ για τη φιλοξενία της ενέχει υψηλότατο συμβολισμό και αποτυπώνει τη βαρύτητα που προσδίδει η Ουάσινγκτον στη συμμαχία με το Τόκιο και τη Σεούλ στον Ινδο-Ειρηνικό και πολύ πέραν αυτού.
Στη νέα εποχή της γεωπολιτικής αστάθειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ κλιμακώνεται σταδιακά σε όλα τα μέτωπα. Εν τω μεταξύ, για τους Ασιάτες συμμάχους, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις προθέσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο επιδιώκει θεαματικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και “διαφημίζει” στενότερες σχέσεις με την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας.
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση με την Κίνα, με τον Τζο Μπάιντεν να λέει ότι η σύνοδος κορυφής “δεν αφορά την Κίνα” και να επαινεί το “πολιτικό θάρρος” των ηγετών των δύο χωρών να σταθούν μαζί. Στην πραγματικότητα, όμως, οι στενότεροι στρατιωτικοί δεσμοί που συμφώνησαν αφορούσαν τις κινήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι συνομιλίες παράλληλα επικεντρώθηκαν στην καθιέρωση ασφαλέστερων αλυσίδων εφοδιασμού προς παράκαμψη της Κίνας και στον προσδιορισμό των υψηλών τεχνολογιών που θέλουν να κρατήσουν μακριά από τα «χέρια» του στρατού της. Ο Μπάιντεν «αναγκαστικά» δήλωσε πως η Κίνα ήταν στο «τραπέζι» της διαβούλευσης, αλλά δίχως να μπει σε λεπτομέρειες και επιλέγοντας να εστιάσει στη στενότερη τριμερή συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας και απέναντι στην πρόκληση της Βόρειας Κορέας.
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ασκήσεων με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και «ραντεβού» των ηγετών Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας «όχι μόνο φέτος, ούτε του χρόνου αλλά για πάντα», κατά δήλωση του Τζο Μπάιντεν, είναι η «κληρονομιά» της ιστορικής συνόδου της 18ης Αυγούστου 2023 στο Καμπ Ντέιβιντ.
«Θέσαμε τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη δομή μίας σχέσης που θα διαρκέσει και θα έχει πρωτοφανή αντίκτυπο όχι μόνο στην Ασία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε μιλώντας στον Τύπο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Ουάσινγκτον διατηρεί εδώ και καιρό μια ισχυρή συμμαχία τόσο με την Ιαπωνία όσο και με τη Νότια Κορέα, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογούνται από τη βίαιη κατοχή της κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία και την καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εμπόδιζαν μέχρι πρόσφατα τις προσπάθειες των ΗΠΑ να οικοδομήσουν μια συνεκτική τριμερή εταιρική σχέση.