Nέα της αγοράς

Στις 22 Αυγούστου αποφάσεις θα δρομολογήσουν νέες «αναταράξεις» στον νομισματικό ορίζοντα

Στις 22 Αυγούστου αποφάσεις θα δρομολογήσουν νέες «αναταράξεις» στον νομισματικό ορίζοντα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Το ενδεχόμενο της εν μέρει υποκατάστασης του δολαρίου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές

Οι ισχυρότερες «αναπτυσσόμενες» οικονομίες του πλανήτη

Durban, Τρίτη 22 Αυγούστου, Νότια Αφρική.

Οι ισχυρότερες «αναπτυσσόμενες» οικονομίες του πλανήτη, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Ν. Αφρική και δεκάδες άλλες οικονομίες – περίπου 70 στο σύνολο – που συμπεριλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Γης, «συνεδριάζουν» στο πλαίσιο των BRICS, με ένα αμφιλεγόμενο προς το παρόν θέμα στην ατζέντα τους:

Το ενδεχόμενο της εν μέρει υποκατάστασης του δολαρίου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Σ’ αυτό το σημείο της επίσημης ατζέντας οι παριστάμενοι ηγέτες των BRICS – ίσως και με την φυσική παρουσία του Πούτιν – προβλέπεται ότι θα ενημερωθούν για τις «τεχνικές» προϋποθέσεις, της συγκρότησης ενός νομισματικού συστήματος που θα στηρίζεται σε ένα «λογιστικό» νόμισμα, του οποίου η στόχευση θα είναι να απαγκιστρωθούν οι συναλλαγές των χωρών της ομάδας αυτής από την «χρήση του δολαρίου».

Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς αυτό το νομισματικό εγχείρημα, σαν κάτι μεταξύ του «Φιδιού», που επιχειρήθηκε να φτιαχτεί μετά την κατάρρευση της σταθερής σχέσης χρυσού – δολαρίου στις 15 Αυγούστου 1971 και του λογιστικού ECU, του γεννήτορα του ευρώ.

Το «Φίδι» ήταν η νομισματική συμφωνία που επιχειρήθηκε – χωρίς επιτυχία – να περιορίσει τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών την δεκαετία του ’80 μέσα στα όρια μιας μεταβαλλόμενης «ζώνης»…

Το επόμενο εγχείρημα νομισματικής σταθεροποίησης – μετά την Συμφωνία στο Plaza 1985 – ήταν το ECU και το Ευρώ.

Αυτή την φορά, όμως, οι πρωταγωνιστές είναι εκτός του κύκλου των ανεπτυγμένων οικονομιών της Δύσης και αντιπροσωπεύονται από την Κίνα, την Ινδία, την Βραζιλία Σ. Αραβία και την Ρωσία μαζί με την Ν. Αφρική. Μια γιγάντια από πλευράς οικονομικής, παραγωγικής, αλλά και από την πλευρά «κατοχής» πρώτων υλών, ομάδας χωρών πλανητικής κλίμακας.

Η προσοχή τους, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, στρέφεται στην εξασφάλιση της νομισματικής «αυτοπροστασίας» τους, έναντι της δυνατότητας επιβολής «κυρώσεων» μέσω του κυρίαρχου στο διεθνές νομισματικό σύστημα, δολαρίου, αλλά και των διεθνών μηχανισμών συναλλαγματικής εκκαθάρισης των συναλλαγών εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίου.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments