Τα αποθέματα φυσικού αερίου των χωρών μελών της Ε.Ε. φθάνουν το 90%
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: PARALLAXIMAG.GR - ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για την 1η Νοεμβρίου επιτεύχθηκαν αρκετούς μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Το 2022, όταν η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η Gazprom είχε σκόπιμα διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. «Ένωση. Για να μην επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, τον περασμένο Ιούνιο τέθηκαν δεσμευτικοί στόχοι αποθήκευσης.
Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της 90% στις 18 Αυγούστου, πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.
Αυτά τα αποθέματα «θα μας βοηθήσουν να είμαστε ασφαλείς αυτόν τον χειμώνα» , εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Παρασκευή, προτού διευκρινίσει ότι οι προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού συνεχίζονται.
Ενώ η Ρωσία παρείχε περισσότερο από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2019, το ποσοστό αυτό μειώθηκε όταν επιβλήθηκαν ευρωπαϊκές κυρώσεις στα μέσα του 2022. Η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, απαραίτητη για την τροφοδοσία της Γερμανίας, οδήγησε σε μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, οι οποίες έχουν περιοριστεί εδώ και πολύ καιρό στο ελάχιστο.
Σήμερα, το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των εισαγωγών της ΕΕ: διέρχεται από την Ουκρανία και φτάνει στα λιμάνια με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή θέση από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι », δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson. Σημάδι επιστροφής της ηρεμίας στις αγορές, οι τιμές του φυσικού αερίου για τον φετινό χειμώνα είναι περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το ολλανδικό σημείο αναφοράς Title Transfer Facility (TTF), τιμή που απέχει πολύ από τις κορυφές της κρίσης που έφτασε στο τριπλάσιο ποσό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας