Ελλάδα

Η επιστροφή του εκρηκτικού κοκτέιλ Hot – Dry – Windy

Η επιστροφή του  εκρηκτικού κοκτέιλ Hot – Dry – Windy

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: PROVOCATEUR.GR - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ HOT, DRY, WINDY

Η επάνοδός του είναι εξαιρετικά επιβαρυντική ως προς την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για σήμερα Κυριακή εξαιτίας του θερμού και ξηρού καιρού που φέρνει μεγάλη ευκολία ανάφλεξης.

Οι πολύ θερμές και ξερές συνθήκες θα επιμείνουν μέχρι και την Παρασκευή (28/5), αλλά σύμφωνα με το Meteo η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι οι πιο επικίνδυνες.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής ομάδας FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, οι θερμοί ξηροί άνεμοι αναμένεται να είναι πολύ επικίνδυνοι την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 20.08.2023 αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία».

Μεγάλος κίνδυνος και τη Δευτέρα

Για τη Δευτέρα 21.08.2023 αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Αν. και Κ. Μακεδονία, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου οι άνεμοι «ευθυγραμμίζονται» με το έδαφος και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όπου οι άνεμοι πνέουν κάθετα στις πλαγιές των ορεινών όγκων με πυκνή βλάστηση), εκεί δηλαδή όπου η πιθανότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερη.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot-Dry-Windy έως και την Τετάρτη 23.08.2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments