Διεθνή

FT: Η Αμερική στο έλεος της κλιματικής κρίσης

FT: Η Αμερική στο έλεος της κλιματικής κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: SOFOKLEOUSIN.GR - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ

Η κλιματική κρίση σαρώνει την Αμερική, αλλά το πολιτικό προσωπικό επιμένει να παραμένει σιωπηλό.

«Τα δόντια της» δείχνει η κλιματική κρίση στη Βόρεια Αμερική καθώς καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά, καταστρέφοντας δασικό πλούτο και περιουσίες και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα απειλούσαν την Παρασκευή και την πόλη Kelowna του δυτικού Καναδά, ένα ακμάζον τουριστικό κέντρο 130.000 κατοίκων.  Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συγκάλεσε την Πέμπτη μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κινητοποιεί πόρους επειγόντως.

Οι εκκενώσεις στον Καναδά ακολουθούν τον θάνατο περισσότερων από 110 ανθρώπων στην τουριστική πόλη Λαχάινα στο νησί Μάουι της Χαβάης, όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από ένα πύρινο μέτωπο που γιγαντώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων ενός τυφώνα.

Παράλληλα, ένας άλλο τυφώνας πλήττει την Καλιφόρνια και το Μεξικό, απειλώντας να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού.

Ακραία φαινόμενα

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, τα περιστατικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που εκτυλίχθηκαν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κλιματική αλλαγή υπερτροφοδοτεί τις καταιγίδες, τις βροχοπτώσεις, τη ζέστη και την ξηρασία και παράγει καιρικά φαινόμενα «Αυτό το καλοκαίρι έφερε τη μία κλιματική καταστροφή μετά την άλλη», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Ποντέστα, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια, ενώ οι πυρκαγιές στο Μάουι – Χαβάη σηματοδότησαν «το τίμημα των ακραίων καιρικών συνθηκών που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή και γίνονται αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα».

Παρούσα η κλιματική κρίση

Οι καταστροφές έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη στις ΗΠΑ, με τους επιστήμονες του κλίματος να τονίζουν όλο και περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τη θεωρούν «μικρή» ή «καθόλου» απειλή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πιο έντονες καταιγίδες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για συχνότερες πυρκαγιές μεγαλύτερης διάρκειας.

Σιωπηλό το πολιτικό προσωπικό

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, με τις ομοσπονδιακές εκλογές στον ορίζοντα του επόμενου έτους, πολλοί πολιτικοί ηγέτες έχουν παραμείνει σιωπηλοί σχετικά με τα γεγονότα του καλοκαιριού – συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, ο οποίος περιοδεύει στη χώρα διαφημίζοντας τα οφέλη των σαρωτικών επιδοτήσεων για την καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο σχετικού νόμου που υπέγραψε πέρσι.

«Είναι απογοητευτικό να συνειδητοποιούμε τον ανθρώπινο και οικονομικό φόρο των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά να μην αποτελεί μέρος της πολιτικής συζήτησης», δήλωσε ο Paul Bledsoe, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. «Υπάρχει μια αποσύνδεση».

Προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να μιλήσει για το κλίμα από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής ασφάλειας και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους. «Αυτά είναι τα πλαίσια για τα οποία μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε ο Bledsoe.

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί επίσης για τη διατήρηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα, φοβούμενη αντιδράσεις των ψηφοφόρων εάν το κόστος βενζίνης και θέρμανσης αυξηθεί – όπως συνέβη πέρυσι μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments